Lidé v Kolontáru se dusí prachem, 15 lidí jde k soudu

Kolontár - Vedení firmy a místní úředníci zavinili předloni v říjnu havárii v maďarské hliníkárně, dospěla k závěru parlamentní vyšetřovací komise. Prokuratura už obvinila 15 lidí. Při neštěstí zahynulo 10 lidí a škody překročily v přepočtu 3 miliardy korun. Soud s patnácti obviněnými má začít v létě.

Před půl druhým rokem bojovali lidé v Kolontáru s červeným bahnem, teď je zase trápí červený prach. Od doby, kdy zdejší hliníkárna přešla na suchou technologii skladování odpadu, si zdejší stěžují na problémy s dýcháním. „Ten prach se dostane úplně všude, můžeme se tady udusit. A když jdete ven, normálně cítíte na tváři takové jakoby drobné kamínky,“ říká Erzsébet Ungorová. 

„Maličká byla už několikrát nemocná, zjevně právě proto trpí problémy s dýcháním. Každý měsíc jsme alespoň dvakrát u doktora,“ přidává se Andrea Szücsová. 

Starosta zatím těmto lidem pomoci nedokázal a sami si zřejmě také nepomůžou. Žijí většinou ze sociálních dávek, přestěhovat se nemají kam. Ze svého neštěstí proto viní zdejší hliníkárnu, která je před rokem a půl připravila o vše. 

Za hlavní viníky tragédie označila teď parlamentní vyšetřovací komise vedení továrny. Skutečnou vinu jim ale bude muset dokázat soud. Prokuratura už obvinila 15 lidí, jak z vedení firmy, tak i místní úředníky z regionálních úřadů životního prostředí. Proces by měl začít v létě a potrvá minimálně rok. Obžalovaným hrozí až 15 let vězení.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)