Romney vyhrál v Arizoně i v rodném Michiganu

New York – Podle očekávání a předpovědi televizní stanice CNN vyhrál bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney republikánské primárky v Arizoně a po těsném souboji i v strategicky významném Michiganu. Pokud by neuspěl v rodném Michiganu, zesílilo by to totiž pochybnosti, zda je skutečně mezi čtyřmi republikánskými uchazeči o nominaci do Bílého domu tím nejlepším uchazečem. Výhry v Michiganu a Arizoně mu však dávají důležitou vzpruhu před dalšími volebními souboji. Hned příští úterý jich přinese deset. Vítězný projev k voličům využil k silné kritice prezidenta Baracka Obamy. Označil jej za hrozbu lepší budoucnosti Spojených států, jehož politikou jsou dluhy, schodky a úpadek a kterého je „potřeba poslat domů, kam patří“. Sám slíbil více pracovních míst, redukci zadlužení a federální vlády.

Romney měl v Michiganu mnohem větší potíže, než se ještě před měsícem očekávalo. Naopak bývalý senátor a silný konzervativec Rick Santorum, který skončil druhý, mu nakonec byl překvapivě vyrovnaným soupeřem. Pomohla mu stabilní podpora mezi konzervativními voliči, zřejmě ale i demokraty, kteří chtěli hlasy pro exsenátora poškodit Romneyho.    

Bývalý guvernér si situaci v Michiganu, kde se narodil a kde jeho otec byl tři volební období guvernérem, zkomplikoval také sám. Ublížily mu neobratné výroky ve volební kampani, kdy dal několikrát za pravdu svým kritikům, podle nichž jako multimilionář nerozumí světu běžného voliče. Navzdory mnoha zaškobrtnutím se mu ale nakonec Michigan podařilo uhájit. Otázkou ale je, kolik zde získá ze 30 místních delegátů pro srpnový nominační sjezd republikánů. Jejich hlasy se budou dělit mezi vítěze v jednotlivých okrscích státu.

Naopak v Arizoně, kde Romney vyhrál bez problémů, bere vítěz všechno. Získal tak 29 dalších delegátů. Celkem jich podle propočtů televizní stanice CNN má 156. Druhý je bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich se 38, třetí Santorum se 37 a poslední kongresman Ron Paul s 27. Již příští týden se o takzvaném superúterý bude rozdělovat v deseti státech téměř 500 hlasů delegátů. Pro nominaci na prezidenta je jich potřeba 1 144.

Romney ale nebude mít snadnou situaci. Podle průzkumů má ve státech, kde se bude příští úterý bojovat, zatím většinou silnější pozici Santorum. Exsenátor již slíbil, že příští týden hodlá pokračovat ve svém boji za konzervativní věc. Bývalý guvernér se naopak bude snažit do úterý využít nynějších úspěchů.

Rick Santorum
Zdroj: AP/ČTK/Charlie Riedel

Paul a Gingrich se soustřeďují na volební superúterý

Paul a Gingrich souboje v Arizoně a Michiganu vypustili a soustřeďují se na superúterý. Bývalý předseda sněmovny má v hledáčku především jižanskou Georgii, kde se příští týden bude rozdělovat nejvíce delegátů a od níž čeká resuscitaci své kdysi nadějně rozjeté, nyní ale skomírající kampaně. Libertarián Paul, který pro své odmítavé postoje k vojenskému angažmá ve světě či podpoře nějaké formy legalizace drog nemá šanci získat podporu většiny republikánů, pak slíbil v zápase o Bílý dům vytrvat.

Letošní republikánské primárky zatím nemají jasného favorita. Právě během superúterý, které se odehraje na Aljašce, v Georgii, Idahu, Massachusetts, Severní Dakotě, Ohiu, Oklahomě, Tennessee, Vermontu, Virginii a Wyomingu, by se však mohl zrodit.