Robot EMIEW2 umí hledat ztracené věci

Tokio – Japonci představili robota, který dokáže lidem najít ztracené věci a pak je k nim dovést. Ztracené brýle nebo mobilní telefony už tak budoucího majitele robota nemusejí trápit. Robot s kulatou bílou tváří a černýma očima připomíná oblíbenou kreslenou postavičku Hello Kitty. Pomoci by mohl starým lidem a časem i běžným domácnostem.

Červenobílý robot jménem EMIEW2 je velký asi jako šestileté dítě a přemísťuje se na kolečkách umístěných na spodku nohou. Nejnovější verze robota, kterého od roku 2005 vyvíjí japonská elektronická firma Hitachi, je ale mnohem víc než jenom roztomilou postavičkou. Má v sobě dostatek umělé inteligence, aby identifikoval a lokalizoval objekty, které mu byly ukázány, a dokáže také rozpoznávat lidské obličeje.   

Robot si uloží podobu předmětu do externí databáze

Když mu při nedávné demonstraci byla ukázána fotografická zrcadlovka, robot prohlásil: „To je pravděpodobně fotoaparát-zrcadlovka.“ Jakmile „vidí“ nějaký předmět s pomocí dvou kamer umístěných na hlavě, porovná jeho barvu a velikost s obrázky uloženými ve své databázi. „EMIEW sbírá obrázky různých předmětů z internetu a ukládá si je do externí databáze,“ řekl novinářům jeden z tvůrců Takaši Sumijoši. „Když mu pak něco ukážete, porovná to a zjistí, co to je. Pokud něco hledáte, řeknete mu název a EMIEW to lokalizuje a pak vás k tomu předmětu zavede,“ dodal.

Po prosbě, aby našel hodinky, například odpověděl: „Hodinky jsou na stole pana Tanaky. Zavedu vás tam.“ Klouzal ke stolu rychlostí zhruba šesti kilometrů v hodině, tedy takovou, kterou může člověk rychlou chůzí sledovat.   

Vědci vyvíjející robota nemají v plánu ho komercializovat. Jsou ale přesvědčeni, že se časem stane běžným doplňkem domů s pečovatelskou službou pro starší občany, nemocnic a nakonec i obyčejných domácností.