V Káhiře údajně zatkli muže číslo tři al-Káidy

Káhira – V Káhiře dnes údajně zadrželi vysokého představitele al-Káidy, Egypťana Sajfa Ádila. Ten byl po zabití Usámy bin Ládina dočasně nejvyšším představitelem teroristické sítě. Muže zadrželi na káhirském letišti, kam přicestoval z Pákistánu. Ádil je považován za muže číslo tři al-Káidy a patří mezi nejhledanější osoby americké Federální bezpečnostní služby (FBI). Nakonec se ale ukázalo, že zadržený muž není Ádil, ale je to jiný islamistický bojovník.

Zadržený muž ještě na letišti popřel, že je Adíl, nakonec to potvrdily i oficiální zdroje. „Pátrá se po něm kvůli vazbám na (organizaci Islámský) džihád. Nejde ale o Sajfa Ádila,“ řekl zdroj z řad egyptských bezpečnostních sil. Zadrženého muže totiž chybně identifikovali. Je to údajně Muhammad Ibráhím Makkaví, teď je u výslechu.

Makkaví přitom tvrdí, že vazby na al-Káidu zpřetrhal v roce 1989. Usámu bin Ládina i nynějšího šéfa organizace Ajmána Zavahrího znal, o hlubší vazby ale podle něj nešlo. Do země se prý vrátil očistit své jméno. „Rozhodl jsem se vrátit do Egypta, žít v míru… a potvrdit svou nevinu ve všech obviněních, která proti mně byla vznesena,“ prohlásil Makkaví. 

Zadržený muž se narodil v roce 1954. Rok narození Sajfa Ádila uvádí FBI jako 1960 nebo 1963. Sajf Ádil je přitom podle některých zdrojů právě znám také jako Muhammad Ibráhím Makkaví. Bývalí bojovníci ale tvrdí, že Ádil a Makkaví jsou dva různí lidé a že USA, které Ádila na seznamu vedou pod jménem Makkaví, ho tak identifikovaly nesprávně.

V minulosti byl Ádil členem egyptské armádní jednotky muslimských fundamentalistů, která roku 1981 spáchala atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Ádil roku 1988 z Egypta uprchl do Afghánistánu a tam se připojil k boji proti sovětským jednotkám. Postupně stoupal v hierarchii, stojí údajně za atentáty na americká velvyslanectví v Tanzanii a Keni v roce 1998, kdy zemřelo 200 lidí. Proto po něm Američané pátrají.

Vydáno pod