Co všechno se dá ukrást? V Číně třeba i historický most

Peking - V Číně byli zatčeni dva muži pro podezření, že ukradli historický most. Krádež odhalili místní vesničané loni v listopadu, když si všimli, že ze 17,5 metru dlouhého mostu zůstaly jen dva podpůrné sloupy. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Pachatele se podařilo dopadnout díky vysoce všímavému svědkovi. Ten si zapsal poznávací značku vozu.

Sto let starý most zmizel ve vesnici Čchen-i v okrese Feng-sien, který se nachází v oblasti čínské finanční metropole Šanghaje. „Oba muži se přiznali, že s pomocí dvou jeřábů a dvou nákladních aut v noci vyzvedli 16 kamenných částí, které tvořily povrch mostu, a odvezli je pryč,“ uvedl Žuan Ťi-lung, vysoký představitel policie v okrese Feng-sien.

Jeden ze zlodějů byl obchodník se stavebními kameny. Ten svému komplici zaplatil v přepočtu 4 700 dolarů (87 tisíc korun), aby mu pomohl s transportem ukradeného materiálu.

Zloději byli dopadení díky svědkovi, který zmíněnou dvojici viděl podezřele se potulovat kolem mostu v září 2011 a zapsal si poznávací značku jejich nákladního vozu. Policisté podle ní vystopovali majitele vozidla, který jim sdělil, komu ho tehdy pronajal.   

Most Feng-le, postavený v roce 1907, je registrován jako historická památka, napsal list Global Times. „Pozvali jsme profesory ze šanghajské univerzity, aby načrtli plány renovace. Rekonstrukce se může vyšplhat až na 500 tisíc jüanů (1,5 milionu korun) a bude dokončena ještě letos,“ řekl ředitel fengsienského okresního muzea Čang Wej-wej.

Historické mosty často skončí jako stavební kámen  

Čang zdůraznil, že odborníci a vláda by se měli zaměřit na ochranu starobylých mostů na okrajích měst, které často padají za oběť rychlé urbanizaci. „Viděl jsem mosty z dynastie Sung (960 - 1279), na nichž zůstalo nedotčené jen zábradlí. Spousta lidí si přišla na pěkné peníze prodejem starých mostů do zahrad v provinciích Ťiang-su a Če-ťiang. Jiné mosty byly rozprodány jen jako stavební kámen,“ uvedl expert na historickou architekturu na šanghajské univerzitě Žuan I-san.

Vydáno pod