V JAR pytlačí už i strážci národních parků

Johannesburg - Úřady v Jihoafrické republice zadržely čtyři zaměstnance známého Krugerova národního parku pro podezření, že zabíjeli nosorožce a prodávali jejich rohy zločineckým organizacím. Zadrženými jsou strážce parku, dva průvodci a policista. Po dalším strážci úřady pátrají. Podezřelí byli zajištěni v úterý poté, co byla v parku nalezena těla dvou zastřelených nosorožců bez rohů.

V JAR žije asi 20 tisíc nosorožců, což je asi 70 až 80 procent celosvětového počtu těchto zvířat. Ještě před deseti lety se tu ztrácelo asi 15 kusů ročně. Pytláctví ale dramaticky vzrostlo v roce 2007, když stoupla kupní síla zájemců o výrobky z nosorožčích rohů v zemích jako Vietnam či Thajsko. Nosorožčí rohy se zde využívají v tradiční medicíně a přisuzují se jim léčivé schopnosti. Na mnoha místech v jihovýchodní Asii cena nosorožčího rohu na černém trhu převyšuje cenu zlata.

Loni pytláci v JAR zabili 448 nosorožců. Dalších 80 jich připravili o život od začátku letošního roku. Vláda do Krugerova parku o rozloze 19 500 kilometrů čtverečních poslala vojáky, aby se řádění pytláků pokusili zamezit.