Vyslanec OSN: Spálení koránu se musí potrestat

Kábul - OSN dnes vyzvala americkou armádu, aby zahájila disciplinární řízení s vojáky, kteří minulý týden na základně NATO v Bagrámu u Kábulu při úklidu spálili několik výtisků koránu. Incident, za nějž se již dříve oficiálně omluvil americký prezident Barack Obama, označil zvláštní vyslanec pro Afghánistán Ján Kubiš za „vážnou chybu“, kterou je třeba potrestat. Spálení koránu vyprovokovalo v Afghánistánu v uplynulých dnech protizápadní protesty, při nichž přišlo o život nejméně 30 lidí. Z provincie Kandahár byla dnes hlášena další střelba do vojáků NATO, kterou má podle všeho na svědomí také příslušník afghánské armády.

Slovenský diplomat Kubiš na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že je zapotřebí, aby se USA za ničení koránu nejen afghánským občanům omluvily, ale také viníky potrestaly. „Teprve poté mohou mezinárodní síly tvrdit, že svou omluvu myslely vážně,“ dodal. Vyjádřil rovněž politování nad útokem rozhořčených ozbrojených demonstrantů na objekt OSN v severoafghánské provincii Kunduz, k němuž došlo minulý týden. „My nejsme ti, kdo znesvětili posvátný korán. Velice, opravdu velice respektujeme islám,“ zdůraznil diplomat a distancoval se tak jménem OSN od protizápadních nálad v Afghánistánu.

V projevu, v němž Kubiš použil snad nejtvrdší slova ze všech mezinárodních organizací ohledně zničení výtisků koránu, rovněž uvedl, že „OSN ranilo, že mezinárodní složky dovolily znesvěcení koránu“. „Odmítli a odsoudili jsme tento čin. Nesejde na tom, jestli se to stalo omylem, nebo ne,“ řekl. K potrestání viníků již dříve vyzval afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Afghánci protestují proti spálení koránu
Zdroj: ČT24

V Afghánistánu i dnes pokračovaly útoky proti zahraničním jednotkám. Dva Afghánci, jeden voják a jeden civilista, dnes na jihu země zastřelili dva americké příslušníky NATO. Od incidentu s koránem tak vzrostl počet amerických vojáků zabitých svými afghánskými kolegy na šest.