Arizonský šerif tvrdí, že Obamův rodný list může být padělek

Washington – Kontroverzní arizonský šerif zpochybnil platnost rodného listu prezidenta Baracka Obamy. Joe Arpaio tvrdí, že jeho úřad zjistil, že dokument může být padělek. O prošetření požádali aktivisté z konzervativního republikánského hnutí Tea Party. Opoziční republikáni se pokusili několikrát zpochybnit, že se Obama narodil ve Spojených státech. V takovém případě by totiž nemohl být prezidentem. Bílý dům to ale opakovaně popřel.

Rodný list Barack Obamy by mohl být padělek, tvrdí arizonský šerif Joe Arpaio z Maricopa County. Důkladná analýza elektronické kopie Obamova rodného listu údajně vyvolala pochyby o autenticitě dokumentu. „Na základě předložených důkazů a vyšetřování nemohu v dobré víře říci, že ty dokumenty jsou pravé,“ prohlásil šerif. „Moji vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že dokument byl vytvořen elektronicky a jeho originální tištěná podoba nikdy nevznikla,“ dodal. 

Šerif Arpaio je přitom známý svými kontroverzními názory proti imigraci, dokonce je sám vyšetřován kvůli rasistickým výrokům. Ministerstvo spravedlnosti ho podezírá, že při své práci diskriminuje Latinoameričany. Úřady navíc prověřují i jeho takzvanou antikorupční jednotku a jeho snahy o znovuzvolení v okrsku. 

Bilý dům zveřejnil Obamův rodný list v dubnu 2011, aby vyvrátil spekulace, že se prezident nenarodil ve Spojených státech.