Slováci opět žijí Gorilou

Bratislava - Pátek v Bratislavě tradičně patří k „antigorilímu“ protestu. Organizátoři shromáždění svolali na 16. hodinu, tentokrát na Hodžovo náměstí. Na místě byly stovky lidí. Odtud se účastníci přesunuli k centrále strany KDH. V pondělí protest čekají v Prešově. Celoslovenské demonstrace jsou podle organizátorů připraveny na 9. března.

Hlavní město se po týdnu opět muselo připravit na menší zdržení na cestách. Demonstranti by se měli přesouvat po 17. hodině ulicemi z Hodžova náměstí přes náměstí 1. května, Kollárovo náměstí, Miczkiewiczovu ulici, Americké náměstí až na Bajkalskou ulici.

Protest Gorila přitom není jediným shromážděním, které Bratislavu zaplavilo. Kolem 15. hodiny bylo obsazeno i Náměstí SNP, třetí shromáždění se na tomto místě čeká od 19.30. Policie už avizovala, že na všechny tři události bude dohlížet v dostatečném počtu policistů a prostředků.

Telefonát Martina Šimečka (zdroj: ČT24)

Mluvčí krajského ředitelství policie František Peczár vyzval účastníky protestu, aby byly k sobě ohleduplní a aby dbali pokynů svolavatelů či policie. Kromě Bratislavy se v pátek čeká protest i v Banské Bystrici, a to o 17. hodině.

V neděli si organizátoři popradských protestů připravili pro lidi diskusní fórum Podtatranské dialogy. „Do diskuze se zapojíme i my, organizátoři z Popradu, Banské Bystrice a Bratislavy. Lidé nám mohou klást různé otázky a zároveň budeme očekávat i reakci z jejich strany. Budou to dialogy, ne přednáška,“ citovala Julianu Majdekovou z organizačního výboru TASR. Účast přislíbilii odborníci.

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák podal žalobu na sociální síť Facebook a na provozovatele dalších dvou webů kvůli zveřejnění spisu, podle kterého byl zapleten do podplácení politiků a úředníků. Informovala o tom dnes slovenská média. Mluvčí Penty
reagoval sdělením, že Haščákovi právníci žalobu proti Facebooku příští týden stáhnou. Haščák už dříve uspěl u soudu s návrhem na předběžný zákaz vydání knihy o největší korupční aféře v historii Slovenska.