Německé městečko obchází novodobý Robin Hood

Braunschweig - Německo „trápí“ záhada tajemného dobrodince. Dolnosaské město Braunschweig znovu obchází neznámý člověk, který tajně obdarovává instituce i soukromníky. V obálce nechává hotově v přepočtu až čtvrt milionu korun. Komu dá peníze, si vybírá podle článků z místních novin.

Tajemný muž či žena se vplíží do domu jako zloděj, ale nic neukradne. Právě naopak. Překvapení za sebou nechává víc než příjemná. Naposledy pod dveře léčebny podstrčil 20 růžových papírků – celkem 10 tisíc eur. „Až jsme z toho nejdřív ztratili řeč. Byli jsme ale samozřejmě velmi nadšení a šťastní,“ prohlásila Britta Litziusová, ošetřovatelka v hospicu.

Neznámý „Robin“ obdaroval důchodce i postiženého

Poprvé potěšil loni v listopadu, doteď v přepočtu skoro 5 milionů korun. O všech obdarovaných předtím psaly noviny. Nečekaně zbohatla třeba rodina s postiženým synem, okradený důchodce, školka, knihovna nebo vývařovna pro chudé. „Samozřejmě člověk v něco takového doufá, říká si, to by bylo pěkné, kdyby se něco takového stalo,“ podotkl Michael Knobel, ředitel hospicu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Hans-Jürgen Kopkow, pastor z farnosti sv. Marka:

„Tenhle způsob dárcovství peněz, který donutí lidi o donátorství mluvit, je velmi šarmantní. Co bude dál, nikdo neví.“

Peníze jsou vždy pečlivě srovnané v bílé obálce, na které chybí známka, adresát a hlavně odesílatel. Spekuluje se třeba o tom, že jde o lupiče gentlemana – novodobého zbojníka, co bohatým bere a chudým dává. Teorií je mnoho: od boháče bez dědice, někoho, kdo ulevuje svědomí až po celou organizovanou skupinu.

Úřady chtějí prověřit původ peněz a doporučují je zatím neutrácet. Moderní pohádka už ale zřejmě inspirovala další. Anonymní dopisoví dárci se totiž objevili i v dalších obcích a redakce mezitím odmítají stohy žádostí o článek.