Mladí Rusové teď mají jasný cíl - stát se pozorovateli

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin slíbil, že po zvolení prezidentem nezakročí proti svým odpůrcům. Jeho návrat do Kremlu je téměř jistým výsledkem nedělních prezidentských voleb. Na jejich férovost chtějí dohlížet tisíce občanských aktivistů. Centrální volební komise má ale s novým prvkem problém.

V sídle petrohradské Ligy voličů probíhají semináře pro občanské volební pozorovatele. Podobné akce tu probíhají poslední měsíc prakticky každý den. „Jde o to mít co nejvíc pozorovatelů, kteří pak ostatním řeknou o případných narušeních, jež nemají jen z doslechu, ale která na vlastní oči viděli,“ podotkl koordinátor volebních pozorovatelů v Petrohradu Vladimir Volochonskij.

Nových zájemců o tuto neplacenou práci jsou tisíce. Převažují mezi nimi mladí lidé, kteří v sobě po prosincových parlamentních volbách mnohdy vůbec poprvé objevili pocit občanské odpovědnosti. „Právě občané své země mají rozhodovat o jejím osudu, proto se na tom chci podílet,“ řekl nově zaregistrovaný volební pozorovatel Alexandr Slebov.

Kandidáti na prezidenta
Zdroj: ISIFA/Harry Engels/Getty Images

Pozorovatelé už teď čelí nátlaku

„Zatýkají naše lidi jen za to, že rozdávají letáky, kde vyzývají ostatní, aby se stali pozorovateli. Tvrdí, že je to nezákonná agitace,“ konstatovala Alexandra Krylenkovová, koordinátorka volebních pozorovatelů v Petrohradu.

Byla to právě poctivá práce občanských volebních pozorovatelů, co v prosinci zažehla jiskru masových demonstrací za čestné volby. I proto se teď na jejich práci bude upírat nebývalá pozornost. Předseda ruské ústřední volební komise už se nechal slyšet, že ve velkém množství pozorovatelů vidí problém. Pokud by ale došlo k jejich masovému vykazování z volebních místností, zalarmovaná ruská veřejnost to nenechá bez odezvy.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)
Vydáno pod