Rusko si chce po letech podat diplomatickou ruku s Gruzií

Moskva - Rusko je připraveno odpovědět na nedávné gruzínské rozhodnutí zrušit vízovou povinnost stejně, a navíc navrhuje obnovit vzájemné diplomatické styky přerušené po válce v srpnu 2008. Prohlásil to dnes v Moskvě mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Gruzie návrh na zrušení víz přivítala, ohledně diplomatických styků má údajně své podmínky.

„Máme zájem na upevnění styků mezi národy Ruska a Gruzie a jsme připraveni zavést bezvízový styk recipročně,“ uvedl mluvčí Alexandr Lukaševič. „Je proto nezbytné, aby gruzínská strana zajistila nezbytné právní podmínky, které by zajistily bezpečnost ruských návštěvníků v Gruzii,“ dodal. „Navrhujeme rovněž obnovit diplomatické styky mezi našimi zeměmi. Očekáváme reakci Tbilisi na tento návrh,“ konstatoval Lukaševič.

Gruzie ruský návrh na obnovu diplomatických styků pozorně posoudí, řekl agentuře Interfax gruzínský vládní zdroj. „Oficiální reakce Tbilisi rozhodně přijde. Pokud jde o bezvízový styk, pak poté, co už byl zrušen z gruzínské strany, je možné stejný krok Moskvy jen přivítat,“ uvedl zdroj. 

Náměstek gruzínského ministra zahraničí nicméně moskevskému rozhlasu v reakci na ruské prohlášení řekl, že diplomatické styky mezi oběma zeměmi existovat nebudou, dokud bude Moskva uznávat nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. „Pokud Rusko přehodnotí své rozhodnutí z 26. srpna 2008 o uznání těchto takzvaných republik a skoncuje s okupací našeho státu, pak budeme ochotni styky obnovit,“ řekl Kapanadze. 

Konflikt v Jižní Osetii
Zdroj: Wikipedia

Gruzie zrušila vízovou povinnost pro občany Ruska ve středu. Prezident Michail Saakašvili tento krok komentoval slovy, že „všichni Rusové musejí vědět, že mohou přijet do země, kde není korupce, násilí ani porušování lidských práv“. Moskva v první reakci tento krok označila za pouhou propagandu.

Vízovou povinnost ve vzájemném styku jako první už v roce 2000 zavedlo Rusko. Přerušení diplomatických styků bylo reakcí Tbilisi na válku ze srpna 2008 a na ruské uznání nezávislosti odštěpeneckých gruzínských provincií Jižní Osetie a Abcházie.

Podmínka „nezbytných právních podmínek“ pro pobyt Rusů v Gruzii souvisí podle Lukaševiče s abchazským a jihoosetským problémem. Gruzie podle něj hrozí trestním stíháním ruským občanům, kteří pobývali v těchto dvou provinciích a následně přijedou do Gruzie.

Konflikt v Jižní Osetii
Zdroj: Wikipedia

Tbilisi, stejně jako drtivá většina států světa, nezávislost Abcházie a Jižní Osetie neuznává. Právní kroky tamních úřadů, které jsou podle Gruzie dosazeny Moskvou, gruzínská strana ignoruje a pobyt cizinců v těchto provinciích bez souhlasu gruzínských úřadů považuje za nelegální.
   
Lukaševič upozornil, že někteří ruští občané přijíždějící do Gruzie se z těchto důvodů automaticky vystavují trestnímu stíhání a vězení dva až čtyři roky nebo pokutě. „Řada našich občanů už byla tomuto postihu vystavena,“ zdůraznil mluvčí. Dodal, že vzhledem k absenci diplomatických styků je navíc obhajoba práv ruských občanů v Gruzii krajně obtížná.