Ecce homo Roithová

Praha – Na ideové konferenci KDU-ČSL, konané 21. ledna v paláci Charitas, bylo možné spatřit vedle saka a košile na některých účastnících také žluté tričko. Stálo na něm „Roithová for prezident“, a ačkoli tehdy ještě oficiální kandidatura jejich devětapadesátileté partajní kolegyně nezazněla, bylo jasné, že se k ní schyluje. Přibližně po měsíci už Zuzana Roithová svou kandidaturu ohlásila s důrazem na 6 hesel, která mají vystihnout její hlavní myšlenkovou orientaci – Česká republika, Lidská důstojnost, Odpovědnost, Všichni, Evropa a Křesťanská demokracie. Počáteční písmena pak dohromady dávají heslo stěžejní – ČLOVĚK.

Každé ze šesti podhesel pak kandidátka do hry o prezidentské křeslo považuje za hodnotu pro sebe celoživotně důležitou. Přeje si, abychom byli vlastenci hrdí na Českou republiku, nikoli však nacionalisté. Hájit lidskou důstojnost je podle ní třeba bez ohledu na věk, sociální postavení nebo přesvědčení, a to za všech okolností. Odpovědnost už pak směřuje přímo na osobu hlavy státu, která by se měla vyznačovat hlubokým respektem k duchu Ústavy ČR a která by neměla nadřazovat osobní zájmy a politické názory nad pravidla a povinnosti vyplývající z prezidentského úřadu.

Hlava státu by pak měla být opravdu prezidentem všech občanů a neohlížet se na politické preference, hospodářské či jakékoli jiné zájmy určitých skupin ve společnosti. Podle Roithové by měl prezident vrátit Českou republiku do centra rozhodování o budoucnosti Evropy, kam historicky patříme. Z těchto bodů vyplývá negativní vymezení vůči současnému prezidentovi Václavu Klausovi. „Jeho hlavní problém je podle mého ten, že dává přednost svým osobním představám a svému politickému přesvědčení nad zájmy širší společnosti,“ uvedla otevřeně Roithová v rozhovoru pro TÝDEN.cz. V interview na Klausovu adresu ještě dodala, že podle jejího názoru „nepůsobí konsenzuálně, ale spíše společnost rozděluje. Po Václavu Klausovi by proto měl přijít prezident spojovatel, zatímco Václav Klaus se staví do role osvoboditele.“

Zuzana Roithová v rozhovoru pro TÝDEN.cz:

„Dostávala jsem celou řadu dopisů a e-mailů, ve kterých mě lidé přesvědčovali, že do toho mám jít. Nakonec jsem se rozhodla, že do toho tedy půjdu, protože mám obavy, že se dnes z české politiky vytrácí zájem o prostého člověka. A funkce prezidenta není dána tolik pravomocemi jako jeho přirozenou autoritou, přesněji řečeno hodnotami, se kterými si ho lidé spojují.“

„Jsem přesvědčena, že prezidentská funkce je neslučitelná s členstvím v politické straně. Ale hlásím se k ideálům křesťanské demokracie, jimiž jsou svoboda jednotlivce podmíněná odpovědností, solidarita a ideály humanity,“ uzavírá své preference současná europoslankyně za KDU-ČSL. Lidovci její kandidaturu podporují, Roithová ale chce získat podpisy 50 tisíc občanů, což vedle dalších možností stanovují nová pravidla pro kandidaturu v přímé prezidentské volbě.

Kampaň chce uchazečka o prezidentský úřad opřít o svou dosavadní práci, odmítá přijímat „peníze od firem na zbytečné billboardy.“ Prezident by měl být podle ní skutečně nezávislý. „Vážím si podpory každého jednotlivého člověka, který je ochoten přispět jako fyzická osoba nebo prostým slovem nebo organizační pomocí při sběru podpisů,“ uvedla na serveru Křesťan Dnes a zveřejnila i konto, na kterém chce finanční příspěvky od občanů sbírat, a slíbila pravidelně dávat k dispozici pohyb na něm. Nebude se ale vyhýbat ani organizační podpoře jednotlivých členů KDU-ČSL.

Roithová o odmítnutí paktu rozpočtové odpovědnosti: Nečas neměl dát na Klause

V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas Roithová uvedla, že premiér Petr Nečas udělal velkou chybu, když poslechl Klause a nepodepsal pakt rozpočtové odpovědnosti. „Mám pocit, že česká vláda měla nějaké svoje stanovisko,“ uvedla europoslankyně. Česká vláda podle ní jasně formuluje požadavek fiskální odpovědnosti, navíc Česká republika stejně jako všechny ostatní země EU dala souhlas k finančnímu balíčku opatření o fiskální odpovědnosti, který prošel Evropským parlamentem a radou. „Věci se začínají řešit, jsou tam sankce, opatření a závazky, které jsou mnohem tvrdší než ve fiskální smlouvě, takže je bezprecedentní říkat, že smlouva není pro nás a že nás zavazuje k něčemu, k čemu se zavázat nechceme,“ uvedla Roithová pro ČRo. Podle ní je postoj ČR v EU nečitelný.

Jméno Roithové se v poslední době skloňovalo v souvislosti s Tymošenkovou a ACTA

Poslední dobou bylo o Zuzaně Roithové slyšet v souvislosti s její angažovaností v případu vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Po své cestě na Ukrajinu, kde se setkala s rodinou Tymošenkové a seznámila s expremiérčinou zdravotní dokumentací z loňského listopadu, kritizovala postup místní věznice a ukrajinských úřadů. Vystupovala také proti mezinárodní smlouvě proti padělatelství ACTA. Při oznámení své kandidatury Roithová popřela, že by tyto její aktivity už souvisely s kampaní v prezidentské volbě. Smlouvě ACTA i lidským právům se prý v Evropském parlamentu věnuje dlouhodobě.

  • Zuzana Roithová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3353/335222.jpg
  • Zuzana Roithová autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3325/332403.jpg
  • Zuzana Roithová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3319/331882.jpg
  • Zuzana Roithová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3353/335220.jpg

Před zvolením do Evropského parlamentu zasedala Zuzana Roithová do července 2004 v Senátu, do něhož byla zvolena v roce 1998 jako bezpartijní. Od roku 1999 je členkou KDU-ČSL. Od ledna 1998 byla půl roku ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Předtím působila jako ředitelka vinohradské nemocnice nebo jako čestná předsedkyně správní rady pražské Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.