Japonský premiér: Vláda na katastrofu ve Fukušimě reagovala pomalu

Tokio – Japonský premiér Jošihiko Noda dnes připustil, že vláda při loňském ničivém zemětřesení reagovala moc pomalu na klíčové informace a věřila příliš „mýtu o bezpečnosti“ jaderné energie. Nikdo podle něho ale nenese zvláštní odpovědnost za havárii jaderné elektrárny Fukušima. Premiér hovořil s novináři o katastrofě jen několik dní před smutným výročím, které připadá na 11. března. Zemětřesení a následná tsunami připravily o život téměř 20 tisíc lidí a únik radiace do okolí si vynutil evakuaci až 100 tisíc lidí.

Silné zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály a následná mořská vlna tsunami loni v březnu zničily elektrárnu Fukušima na severovýchodě země. Ze zařízení uniklo větší množství radioaktivity, což z havárie elektrárny učinilo největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.

Jošihiko Noda

„I když vědci varovali před rizikem mohutných vln tsunami, elektrárna a odpovědní činitelé udělali jen málo pro zabezpečení generátorů.“

Nikoho trestat za neštěstí nicméně premiér nehodlá. „Nikdo nenese zvláštní trestní odpovědnost za nehodu vyvolanou zemětřesením a obřími vlnami tsunami, ale všichni by měli sdílet bolest,“ konstatoval.

Noda uvedl, že Japonsko si vzalo a stále si bere poučení z tragédie Fukušimy. Jedním z nich je například nestavět zdroje energie na místech ohrožených tsunami. Potvrdil, že Japonsko nyní diverzifikuje svoje energetické zdroje, ale nezavazuje se, že se vzdá jaderné energie.

Japonský premiér Jošihiko Noda
Zdroj: ČT24

„Musíme uvažovat o nejlepší kombinaci energií a budovat ze střednědobého a dlouhodobého hlediska společnost, která nebude s touto energií počítat,“ zdůraznil premiér. Rekonstrukce zpustošených území bude podle něho pokračovat „intenzivně“ pět let a měla by být dokončena do deseti let.