Británie chce privatizovat policii

Londýn - Vláda ve Velké Británii přišla s ambiciózním plánem privatizovat policii. Kontrakt má hodnotu 1,5 miliardy liber a týká se dvou největších sborů v zemi. Podle deníku The Guardian by soukromé firmy mohly mít na starosti vyšetřování zločinů, hlídkování v ulicích, a dokonce i správu vazebních věznic. Záměr je součástí plánu britské ministryně vnitra, která chce výdaje resortu seškrtat o pětinu. Podle policistů to ale může mít katastrofální následky.

Radikální plán, ve kterém britská vláda počítá s privatizací policie, bude mít podle policistů katastrofální následky. Vláda totiž počítá s tím, že by soukromé firmy měly odpovědnost za vyšetřování zločinů, hlídání městských čtvrtí nebo dokonce zadržování podezřelých. Takovýto postup vlády je podle místopředsedy anglické a velšské policejní federace Simona Reeda cesta k zániku nejlepší světové policie.

Police v hrabstvích West Midlands a Surrey už nyní jménem policejních sborů prozkoumává nabídky několika velkých bezpečnostních agentur včetně G4S. „Chceme zjistit, v jakých oblastech můžeme spolupracovat se soukromým sektorem tak, že to bude nákladově efektivnější, účinnější a pomůže to zlepšit službu,“ popisuje vrchní policejní náčelník a dohlížitel privatizačního projektu Phil Kay.

Labouristická stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová vyjádřila znepokojení, že privatizační program sleduje spíše finanční stránku věci než zlepšení policejních služeb. Smlouva má totiž hodnotu 1,5 miliardy liber, což je nejvyšší dosavadní částka určená na privatizaci policie.

  • Britská policie autor: Anthony Devlin, zdroj: AP Photo
  • Britský premiér David Cameron s policisty autor: ČT24, zdroj: ČT24
Vydáno pod