Bad Kleinkirchheim: Z lyžování rovnou do termálů

Bad Kleinkirchheim - Lyžařská sezona sice pomalu končí, pokud ale přemýšlíte, kam se vydat příští rok, následující řádky by vám mohly usnadnit rozhodování. Řeč bude o rakouské oblasti Korutany, ve které se nachází vesnička Bad Kleinkirchheim, vyhlášená svými lázněmi a lyžařskými svahy, na kterých se občas objeví i rakouská lyžařská legenda Franz Klammer.

Středisko nabízí 103 kilometrů sjezdových tratí všech obtížností. Na své si přijdou jak děti, tak zkušení lyžaři, kteří můžou prosvištět sjezdovky, na kterých se jezdí světové poháry. Ani v tomto koutu Rakouska se nezapře servis, který je na výborné úrovni. Přijeli jste si užívat lázní, lyžování, či jen tak odpočívat? Jste na správné adrese. Na druhou stranu nabízené služby rozhodně nepatří k nejlevnějším, což platí obecně pro celé Rakousko.

V následujících bodech jsem sestavil nejdůležitější informace o středisku:

Obecné

  • Vzdálenost z Prahy cca 550 kilometrů (7 hodin autem), dálniční známka nutná.
  • Domluvíte se bez problémů i anglicky.

Lyžování

  • Středisko je složeno ze dvou lyžařských center: St. Oswald a Bad Kleinkirchheim. Skipasy jsou společné, pěší přechod mezi středisky zabere cca 3 minuty.
  • Lyžařské zázemí: 103 kilometrů sjezdovek, zhruba 77 kilometrů zahrnují středně obtížné tratě, zbylé kilometry se dělí na obtížné (8 km) a svahy pro začátečníky (18 km).
  • O výjezd lyžařů k vrcholům se starají především sedačkové lanovky. Delší vzdálenosti překonávají čtyři kabinkové. Je zde i poměrně velké množství vleků typu kotva – jsou ale spíše na kratší vzdálenosti, zato svižné, takže se nemusíte bát, že byste na nich tvrdli 10 minut.
  • Nejvyšším bodem, kam až se můžete nechat vyvézt, je stanice Kaiserburg ve výšce 2055 metrů nad mořem. Pro milovníky výhledů je to ideální místo.

Skipas

  • Ceny skipasů: Pravděpodobně nejvýhodnější kartou je 6denní skipas, v rámci něhož jsou zdarma 3 vstupy do lázní (na celý den do lázní St. Kathrein nebo na 3 hodiny do Römerbad. Podrobný ceník naleznete na oficiálních stránkách - viz níže).
  1. Cena pro dospělého 199 €
  2. Junior (narozen 1992 a později) 160 €
  3. Dítě (narozené 1997 – 2005) 100 €
  4. Děti mladší 6 let zdarma

Termály

  • V Bad Kleinkirchheimu se nachází dvoje termální lázně – St. Kathrein a Römerbad. Voda v bazénech je v rozmezí 30–34 stupňů. Nutno podotknout, že vyšší teplota vody by určitě nebyla na škodu. V obou komplexech je restaurační zařízení a možnost vypůjčení hraček pro děti. Pro vyznavače většího klidu doporučuji lázně Kathrein. Atrakce pro děti jsou v obou termálech, stejně jako venkovní bazén.

Ubytování

  • Ubytování rodinného typu v této oblasti není problém sehnat. K dispozici jsou jak luxusně zařízené pokoje, tak i ty jednodušší. Snídaně, obědy a večeře se obvykle podávají v rakouském „horském“ stylu. S vyššími cenami je ale nutno počítat i v tomto případě. Za peníze ale obvykle dostanete opravdu to, co je psáno, a to v dobré kvalitě.

Stravování

  • Jídla nabízená na sjezdovkách nezdržují a jsou chutná. Pro ilustraci orientační ceník: Cena piva cca 3.80 €, džus 2.50 €, pizza 10 €, saláty 8 €. Většina pokrmů, na které narazíte, je domácího původu a nese certifikáty BIO produktu.

Užitečné info

http://www.badkleinkirchheim.at/en