Rusko volí prezidenta, favoritem je Putin

Moskva – Pošesté v moderních dějinách volí Rusové svého prezidenta, letos poprvé na šest let místo dosavadních čtyř. Do prezidentských voleb se už zapojila i největší ruská města, Moskva a Petrohrad. Úderem osmé hodiny místního času, tedy 5.00 SEČ, se otevřely hlasovací místnosti nejlidnatější centrální části země. Voliči budou moci o nové hlavě státu rozhodovat až do 18. hodiny SEČ, kdy se uzavřou poslední volební okrsky v nejzápadnější výspě země u Kaliningradu na pobřeží Baltu. Nový ruský prezident podle očekávání nebude zas tak nový, protože do Kremlu se hodlá vrátit Vladimir Putin. Průběžná volební účast je podle místních úřadů rekordní, což údajně svědčí o mobilizaci jak Putinových přívrženců, tak odpůrců.

Více než 95 000 volebních místností po celém Rusku je v den voleb otevřeno od osmi ráno do osmi večer místního času. Na Čukotce, Kamčatce a v Magadanské oblasti nedělní osmá hodina ranní udeřila již v sobotu ve 21.00 SEČ. Od té doby se hlasování více než 108 milionů voličů postupně přesouvá na západ. Až po jeho skončení smějí být zveřejněny odhady založené na průzkumech u volebních místností a první dílčí výsledky.  

Podle ústřední volební komise je účast u uren rekordní, k desáté hodině moskevského času odhlasovalo přes 15 procent voličů, skoro třikrát více než loni v prosinci při parlamentních volbách. Stoprocentní účasti ve volbách zatím dosáhl jen okrsek umístěný na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde na oběžné dráze hlasovali tři ruští kosmonauti.

Ruské úřady se snaží zajistit větší transparentnost voleb

Po kritice, která se snesla po prosincových parlamentních volbách, se úřady snaží zajistit větší transparentnost voleb. Z drtivé většiny místností přenášejí dění kamery na internet. Na dění dohlíží desetitisíce ruských dobrovolníků i 685 zahraničních pozorovatelů. Průhledné urny mají zabránit hromadnému vhazování lístků, což byl jeden z problémů minulých voleb.

Z pětice prezidentských kandidátů jako první odhlasoval miliardář Michail Prochorov, který se letadlem z Moskvy ještě za hluboké noci vypravil do 4 000 kilometrů vzdáleného Krasnojarsku na Sibiři. „Volím nové Rusko, vše teprve začíná,“ prohlásil Prochorov. Mezitím k urnám v metropoli přišli i další uchazeči. „Vidím, co dělá chlapík v této kabině. To není tajné hlasování!“ rozhořčil se ve volební místnosti na západě Moskvy známý bouřlivák Vladimir
Žirinovskij, předák parlamentních nacionalistů. Putin a Medvěděv hlasovali sice zvlášť, ale každý s manželkou; premiérova choť Ljudmila se tak po delší době zase objevila na veřejnosti. „Cestou k urně favorit upustil lístek. Bezpochyby je nervózní,“ zaznamenali pozorovatelé z občanského sdružení Za čestné volby.

Na ruské prezidentské volby obrazem se podívejte zde.

Prezidentské volby zaznamenávají rekordní účast
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

Málokdo sice pochybuje, že se Putin do Kremlu vrátí, ale vzhledem k bezprecedentní vlně protestů v posledních měsících je prý otázkou, zda v nejvyšší funkci vydrží celých šest let, jak předpokládá ústava po poslední novele. Podle posledních předvolebních průzkumů by favorit měl dnes získat nadpoloviční většinu hlasů, a tedy vyhrát hned v prvním kole. Kromě Putina mají voliči na výběr ještě mezi „věčně druhým“ vůdcem komunistů Gennadijem Zjuganovem, předákem nacionalistů Vladimirem Žirinovským, levicovým politikem Sergejem Mironovem a nováčkem v pětici kandidátů je miliardář Michail Prochorov.

Zabránit Putinovi v návratu do Kremlu se snaží mobilizací svých přívrženců i mimoparlamentní a „nesystémová“ opozice, která k volbám opět nebyla připuštěna. Radí voličům přesto k urnám přijít a buď přeškrtnout všechny kandidáty, anebo hlasovat pro kohokoliv kromě Putina.

Nad bezpečností voleb v celé zemi bdí na 400 000 policistů, vojáků ministerstva vnitra a dalších příslušníků pořádkových sil. O nervozitě úřadů svědčí varování ministerstva vnitra a velitele moskevské policie, že rychle skoncují se všemi nepovolenými demonstracemi a provokacemi. Prý se chystají i „provokace“ typu pokusu o postavení stanového městečka po vzoru prozápadní „oranžové revoluce“ v Kyjevě v polovině minulého desetiletí. Ještě v sobotu a v noci na dnešek policisté zatkli několik osob, které přes zákaz vylepovaly plakáty.

O jediný výraznější rozruch se tak zatím postaraly aktivistky z ukrajinského hnutí Femen. Ve stejné místnosti, kde premiér předtím upustil svůj volební lístek, odhodily na zem svršky a začaly křičet, že Putin je zloděj. Policisté všechny tři ženy zadrželi.