Srážka vlaků v Polsku: 16 mrtvých, jeden zraněný Čech

Szczekociny (Polsko) – Při sobotní srážce dvou osobních vlaků na jihu Polska zahynulo minimálně 16 lidí a více než 50 jich bylo zraněno, většinou těžce. Podle zástupce ambasády ve Varšavě Martina Svárovského byl lehce zraněn i jeden muž z Česka. Na místě zasahovalo více než 400 hasičů a zhruba 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky letecké záchranné služby. V obou vlacích cestovalo kolem 370 lidí. Jde zřejmě o největší katastrofu, jaká se na polské železnici stala za posledních 20 let.

Záchranáři dnes vyprostili z trosek těla dvou obětí, o jedné věděli předem. Počet mrtvých tak stoupl z 15 na 16. Kolem poledne přijela na místo nehody stavební technika, jeřáby i tank a začaly se odstraňovat vraky. Ministr vnitra Jacek Cichocki prohlásil, že v troskách již nebude nikdo živý, ale nelze vyloučit další mrtvé. 

Zraněný muž z Česka leží v nemocnici v městečku Wloszczowa severně od obce Szczekociny. Má vykloubenou klíční kost a na těle řezné rány, jinak je podle svých slov v pořádku. „Byla obrovská rána, pak tma, pár sekund si nic nepamatuju. Pak už jsem jen slyšel lidi, jak naříkají. Vedle mě byla paní, která křičela, že její dítě nedýchá,“ řekl ČT. Podle Svárovského je v kontaktu se svou rodinou a z nemocnice by mohl být propuštěn v úterý.

První vlak by měl tratí projet nejdříve v úterý odpoledne

Podle regionální záchranné služby bylo do okolních nemocnic odvezeno 58 lidí, čtyřicet z nich má vážná a středně těžká zranění. Mezi mrtvými je i jedna Američanka. Mezi lehce zraněnými je šest Ukrajinců. Ve vlacích cestovali údajně také Španělé a Francouzi, ale zřejmě nikdo z nich nebyl zraněn. Záchranářům ale v prvních chvílích komplikoval práce nepřístupný terén. „K vlakům neprojela auta. Museli jsme je nechat opodál a zbytek ke zraněným dojít pěšky. Všechno vybavení jsme museli sami nést,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Wojtasik. Některé vagony byly navíc natolik poničené, že se hasiči museli k lidem prořezávat.

„V určitým momentu náraz, pamatuju si, že jsem vyletěl na někoho přímo přede mnou, zhaslo světlo a s vagonem to začalo házet  ze strany na stranu. Lítali jsme v kupé stejně jako zavazadla. Strach, křik. Jen jsme se modlili, aby nás to nepřeklopilo nebo nepřehodilo,“ popsal náraz jeden z cestujících.

K nehodě došlo blízko obce Szczekociny, které je asi 70 kilometrů severně od Krakova. Srazil se vlak jedoucí z Varšavy do Krakova s vlakem, který jel z Přemyšlu do Varšavy. Podle Andrzeje Pawlowského z železniční společnosti Polskie Linie Kolejowe jel první z nich po špatné koleji. Policie také uvedla, že vykolejila jedna lokomotiva a dva vagony, ostatní vagony zůstaly na kolejích. Podle ministra dopravy došlo k nehodě na úseku železnice, který byl nedávno rekonstruován. Zatím není jasné, jak se mohl vlak na nesprávnou kolej dostat. Na místě už zkoumá příčiny nehody sedm vyšetřovatelů. Vyšetřování bude podle ministerstva dopravy trvat měsíce.

V roce 1980 zahynulo při srážce vlaků v Polsku 67 lidí

„Všechno nasvědčuje tomu, že jde o největší katastrofu, která se na našich železnicích stala za poslední roky,“ řekl televizi ministr dopravy Slawomir Nowak. Na místo nehody se spolu s ministrem dopravy ihned vydal i premiér Donald Tusk: „Hluboce soucítíme s oběťmi, zvláště s blízkými a rodinami těch, kteří při této katastrofě zemřeli.“

Zřejmě nejtragičtější nehoda na polské železnici od druhé světové války se stala 19. srpna 1980, kdy se srazil nákladní vlak s protijedoucím osobním vlakem směřujícím z Toruně do Lodže. Tehdy zemřelo 67 osob.