Syřané houfně utíkají do Libanonu

Damašek - Syřané utíkají před násilím ze své země. Podle OSN dnes překročily hranici do Libanonu až dva tisíce lidí. Exodu předcházelo ranní ostřelování jednoho z příhraničních měst. Vojáci mezitím zabránili pracovníkům Červeného kříže, aby se dostali do čtvrti Bábá Amr ve městě Homs. Ta byla v posledních dnech terčem rozsáhlé ofenzivy vládních sil. Humanitární pomoc tak mohl Červený kříž rozdat zatím jen v okolí.

„Mezi jedním tisícem a dvěma tisíci Syřanů nyní směřuje ze Sýrie do Libanonu,“ informoval libanonský zástupce agentury OSN pro uprchlíky Jean Paul Cavalieri. „Čísla budou jasnější v následujících hodinách,“ dodal.

Hranice do Libanonu podle agentury Reuters překračují především ženy s dětmi. „Lidé říkali, že byli ve svých domovech, když náhle začalo ostřelování. Pak se dali na útěk,“ uvedl reportér agentury Reuters Afif Diab. Jižní Homs ostřelují vládní jednotky.

Červený kříž se stále nedostal do vzbouřenecké čtvrti

V Homsu také stále čeká konvoj se zahraniční humanitární pomocí na povolení Damašku k vjezdu do vzbouřenecké čtvrti Bábá Amr, kterou ve čtvrtek vládní vojsko po několikatýdenním ostřelování obsadilo. Boje mezi vojáky a vzbouřenci podle Mezinárodního výboru Červeného kříže dostaly do složité situace tamní obyvatelstvo.  

Humanitární konvoj přijel k Homsu již v pátek. Armáda tvrdí, že je čtvrť zatím nebezpečná, především je třeba ji odminovat. Humanitární pracovníci se ale domnívají, že vojáci potřebují čas na zahlazení stop po popravách a mučení, kterých se údajně dopustili na chycených rebelech.

V Rastanu umíraly při bombardování i děti 

Nejen Homs, ale i Rastan dnes bombardovaly vládní jednotky. Ve městě zahynulo nejméně sedm osob, včetně čtyř dětí. Město Rastan, které leží na důležitém silničním spoji mezi Damaškem a severem země, je od 5. února v rukou povstalců, především prý z řad vojenských dezertérů. Syrská armáda město od rána ostřeluje a podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv zasáhla raketami nejméně jeden obytný dům.

Podle OSN si střety v Sýrii od loňského března zatím vyžádaly nejméně 7,5 tisíce obětí. Syrská armáda ve čtvrtek vyhnala rebely z homské čtvrti Bábá Amr, která byla jejich baštou, a v sobotu ostřelovala další čtvrtě v tomto vzbouřeneckém městě.