Z Ruska přicházejí první obavy z manipulace voleb

Moskva – Ačkoliv vládní strana Jednotné Rusko označuje průzračnost hlasování během dnešních prezidentských voleb za „příkladnou“, přicházejí první pochybnosti. Ruská opozice a občanští aktivisté hlásí stovky případů porušení volebních pravidel a falšování. Policie tato podezření nepotvrzuje a vážnější přehmaty zatím nehlásí ani zahraniční pozorovatelé, včetně dvou českých poslankyň.

„Volby se odehrávají bez vážnějších excesů,“ uvedlo ruské ministerstvo vnitra. Na své „horké lince“ zatím dostalo 61 stížností, ale ze třetiny šlo o „drobnosti“. Naopak internetový projekt „rosvybory“ (ruské volby) blogera Alexeje Navalného zaznamenal 2 500 stížností a Liga voličů, založená organizátory protivládních protestů, ohlásila tři tisícovky údajných přehmatů.

O autobusech, jež převážejí přívržence „jednoho z kandidátů“ od jedné volební místnosti k druhé k opakovanému hlasování, od rána informovala rozhlasová stanice Kommersant FM. Předseda moskevské volební komise Valentin Gorbunov ale vše vysvětlil tím, že autobusy přivážejí k urnám zaměstnance nepřetržitých provozů, kteří by se jinak k volbám nedostali. Petrohradská policie podle rozhlasu ze tří stovek stížností prověřuje jedinou.

Voliči v ruském Timaševsku volili pomocí přenosných volebních uren
Zdroj: ČTK/AP/Ignat Kozlov

Novým trikem pro falšování voleb jsou falešní pozorovatelé   

Podle serveru NEWSru.com se kromě „starých triků“ objevily i novinky jako „falešní pozorovatelé“ blokující přístup skutečným pozorovatelům do volebních místností. Některým voličům prý zase odmítli přístup k urnám s tím, že už odhlasovali. Vojáci z jedné posádky údajně museli hlasovat pod dohledem velitelů mimo uzavřené kabiny. Falšuje se prý i obraz z kamer ve volebních místnostech; na východě země v Magadanu podle jedné kamery svítilo slunce i v době, kdy mělo dávno zapadnout.   

Opoziční stížnosti na falšování voleb, které úřady stejně vehementně popírají, už patří ke koloritu ruských voleb. Dnešní hlasování je však považované za klíčové pro budoucnost země. Premiér a favorit voleb Vladimir Putin se po prosincových demonstracích proti falšování parlamentních voleb zapřísahal, že volby budou čestné. Aby legitimita nového prezidenta nemohla být zpochybněna, nařídil rozmístit v 95 000 volebních místnostech kamery přenášející obraz dění na internet.     

Pokud se bude falšovat, tak pravděpodobně až za zavřenými dveřmi

Podle publicistky Petrušky Šustrové se však výsledky nejčastěji falšují až v ústraní za zavřenými dveřmi. A po prosincových volbách se přes všechny výzvy k poctivosti musela s funkcemi rozloučit řada gubernátorů, v jejichž regionech vládní strana dosáhla nejslabších výsledků. „Stalin říkal, že není důležité, kdo hlasuje, ale kdo počítá hlasy,“ konstatuje Šustrová.  

Každopádně jsou dnešní volby pod větším drobnohledem než kdykoliv dříve. Ke sledování obrazu z internetových kamer se zaregistrovalo na půl milionu uživatelů, desetitisíce svých pozorovatelů k urnám vyslali prezidentští kandidáti a občanská sdružení. Na dění dohlíží i 685 zahraničních pozorovatelů, vážnější narušení dosud nezaznamenali.