Princ Harry poprvé sám na oficiální cestě, podíval se do Belize

Belize City - Britský princ Harry je poprvé sám na oficiální cestě. Z pověření britské královny navštěvuje země v Karibiku, právě teď je na Bahamách. Má tak připomenout 60 let Alžběty II. na trůnu. Členové královské rodiny při té příležitosti objíždějí všech 16 států, ve kterých britská monarchie stále vládne.

Má pověst nezkrotného milovníka večírků. Teď princ Harry svojí záliby využívá k šíření dobrého jména britské královské rodiny. Alžběta II. ho vyslala do Střední Ameriky. Obyvatele Belize si získal okamžitě. Stačilo zatančit a ochutnat patnáctiletý rum. „Měli bychom dál vzdávat čest naší královské rodině. Pro náš svět znamenají opravdu hodně,“ prohlásila obyvatelka Belize Dixie Bowenová.

Sedmadvacetiletého pilota bojového vrtulníku brzy čeká nasazení v Afghánistánu. Ještě předtím má ukázat, že britská panovnice na své poddané nezapomíná ani po 60 letech na trůnu. Kromě prosluněného Belize plní princ Harry oficiální povinnosti ještě na Bahamách a na Jamajce.

Někoho z královské rodiny letos uvidí obyvatelé všech 16 zemí, kterým Alžběta II. vládne. Od Severní Ameriky až po tichomořské ostrovy. Obraz monarchie vylepšují hlavně její charitativní aktivity a taky loňská královská svatba.

Jenže hlavně ve velkých zemích roste počet zastánců republiky. Australané se sice před 13 lety v referendu postavili za zachování monarchie, premiérka Gillardová ale před posledními volbami prosazovala po smrti královny zřízení republiky. Stejně se v průzkumech vyjadřují také až dvě třetiny Kanaďanů. Cesty, jako je ta prince Harryho, mají podobný trend zvrátit.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod