Vítězství Putina asi nikoho nepřekvapilo

Moskva – Je takřka jisté, že Vladimír Putin bude staronovým prezidentem Ruska. Očekávané vítězství postupně potvrzují zpřesňující se výsledky. Dojatý kandidát už svůj triumf ohlásil davům shromážděným před moskevským Kremlem, opozice ale zpochybňuje poctivost prezidentských voleb. Za překvapivé to nepovažuje ani řada českých politologů či novinářů.

Politologa Michaela Romanova výsledek nikterak nepřekvapil. Podle jeho slov byl očekávaný a to mimo jiné i proto, že Putin má reálně vysokou podporu skutečně takovou, že mu umožňuje jednoznačné vítězství v prvním volebním kole. Co však pro Romancova bylo překvapením, byl Putinův projev ohlašující jeho vítězství. Překvapující byl projev, kdy v jeho obličeji byla určitá křeč, která může naznačovat něco negativního. Putin ale nepochybně zvítězí, konstatuje Romancov. 

V posledních týdnech před volbami se podle Romanvoa sice konaly masové protesty, ale ne všichni Rusové se k nim připojili. Byli to především lidé mladí, aktivní a takových lidí je v Rusku málo. Značná část obyvatel žije na venkově a ti Putina ztotožňují se stabilitou a prosperitou. V Rusku je na rozdíl od střední Evropy vysoké procento lidí svými příjmy napojeno na státní rozpočet a to jsou jeho voliči, uvedl politolog.

Putin ohlašuje své prezidentské vítězství davům před Kremlem (zdroj: ČT24)

Překvapení nesdílí ani novinářka Dana Schmidt. Podle ní je spíše neetické se prohlašovat za vítěze voleb v době, když je sečtena jen část hlasů. V tomto případě to byla navíc ta část hlasů, která pochází z východu země. Tato část je totiž málo osídlená a tamní obyvatelé patří k těm sociálně slabším.

Krom možné manipulace s hlasy ale vidí Schmidt stejně jako politoložka Vladimíra Dvořáková očekává zdroj Putinovy podpory v tom, že to byl právě on, kdo po Jelcinově vládě chaosu, kdy lidé nedostávali platy a důchody i několik měsíců, zavedl v Rusku pořádek. Zatímco Jelcin vytvořil celý systém oligarchů a zemi vedl do problémů, Putin oligarchy omezoval.

Podle opozice byly volby nepoctivé 

„Nemohu tyto volby nazvat ani čestnými, ani spravedlivými, ani úctyhodnými,“ prohlásil po uzavření volebních místností vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov. „Neuznáváme tyto volby, považujeme je za nelegitimní, nečestné a neprůzračné,“ dodal. Stejný názor má i mimoparlamentní a „nesystémová“ opozice, která své kandidáty do klání vyslat nemohla.

Podobný názor má i další z prezidentských kandidátů Michail Prochorov. „Neměli jsme iluze, že volby budou čestné,“ postěžoval si miliardář Prochorov. Podle něj dva jeho pozorovatelé byli zmláceni u Moskvy za přihlížení policistů a v Petrohradu se prý na padesátce volebních obvodů objevili falešní pozorovatelé, kteří zaujali místa jeho důvěrníků.

Součty hlasů postupují od řídce osídleného východu k západu země. Analytici předpokládají, že Putinova podpora ve volebních výsledcích může mírně poklesnout, až se do součtů promítnou data z centrálního Ruska s velkými městy, kde se proti režimu v uplynulých měsících nejvíce demonstrovalo. Občanské sdružení Golos odhadlo Putinovu podporu na 55 procent.