Deset stání v deseti dnech. Islandský premiér se zpovídá z krize

Reykjavík – Před patnáctičlenným soudním tribunálem dnes stanul někdejší islandský premiér Ger Haarde, který se zpovídá z islandské bankovní krize v roce 2008. Během deseti stání v deseti dnech má islandský soud rozhodnout, zda někdejší předseda vlády mohl zabránit kolapsu finančního systému vlastní země. O první proces svého druhu se jedná nejen pro islandskou justici, ale také pro celou Evropu; Haarde je totiž první politik, který se musí v souvislosti s hospodářskou krizí zpovídat spravedlnosti.

Obžaloba bývalého konzervativního premiéra viní z toho, že zanedbal své povinnosti, když navzdory nepříznivým informacím o hrozícím krachu největších islandských bank nezajistil fungování bezpečnostních záruk a nepřijal doporučení, která k posílení islandské ekonomiky vypracoval v roce 2006 vládní výbor.

Haarde ovšem  proces již loni označil za frašku, dnes u soudu veškerou vinu odmítl. Vinny jsou podle něj banky, které byly předlužené. Vláda a regulační úřady se dle jeho slov snažily hospodářským potížím zabránit. „Odmítám všechna obvinění a věřím, že pro ně není důvod,“ prohlásil Haarde. „Nikdo nepředpokládal, že by mohl nastat finanční kolaps Islandu,“ dodal s tím, že vláda neměla jasnou představu o skutečném zadlužení islandských bank.

Viník, nebo obětní beránek? Islanďané nemají jasno

Haarde byl jedním ze čtyř politiků, které v roce 2010 parlamentní komise označila za zodpovědné za finanční kolaps země. Loni v září však parlament rozhodl, že v souvislosti s krizí bude stíhán pouze Haarde. Od počátku roku se pak zákonodárci rozhodovali, zda obvinění vůči bývalému premiérovi stáhnout a soud odvolat. Minulý týden ale odhlasovali, že Haardeho soudu vydají, přestože se objevily hlasy tvrdící, že finanční kolaps na Islandu byl ovlivněn globální ekonomickou krizí a vláda ho nemohla předvídat, ani se mu vyhnout.

Někdejší premiér se tak dnes stal první osobou, která stanula před Landsdomurem, speciálním soudem pro současné i bývalé ministry. Ten až dosud žádný případ neřešil. Veřejnost a politická scéna je ovšem v souvislosti s procesem rozdělená; část Islanďanů má za to, že bývalý ministerský předseda pouze plní úlohu obětního beránka, proces kritizuje i Haardeho Strana nezávislosti.