Noc zatykačů. Policie zadržela stovky Putinových odpůrců

Moskva - Ruská policie dnes večer zatkla nejméně 500 opozičních aktivistů, kteří vyjadřovali svůj nesouhlas s výsledkem prezidentských voleb na údajně nepovolených demonstracích v Moskvě a Petrohradu. Protestovali tak proti výhře dosavadního premiéra Vladimira Putina, který se ziskem 63,75 procent hlasů získal hned v prvním kole hlasování možnost nastoupit již třetí prezidentské období. Největší z protiputinských demonstrací proběhla v centru ruské metropole na Puškinově náměstí; zde se sešlo bezmála dvacet tisíc lidí. Vlna zatýkání podle agentury Interfax nadále pokračuje.

Dnešní opoziční mítink na Puškinově náměstí radnice povolila, ale policie jeho organizátory varovala, že účastníci akce nesmějí opustit vymezený prostor. Počet demonstrantů není jasný, přes sociální sítě vyjádřilo přání mítinku se zúčastnit na 18 000 lidí. Podle organizátorů se jich na místě sešlo 20 000, podle policie přišlo asi 14 000 lidí; větší počet demonstrantů nedokázalo náměstí pojmout.

Na protestu panovala mimořádná bezpečnostní opatření; náměstí kontrolovala policie a vojska ministerstva vnitra, všichni účastníci demonstrace museli procházet bezpečnostními rámy. „Brzy si vynutíme nové volby a zvítězíme,“ prohlásil zde liberál Grigorij Javlinskij, kterého úřady vyloučily z prezidentských voleb kvůli údajným formálním pochybením.

Policie zatkla i vůdce protestů, nedostává se cel

„Trochu jsme přecenili vlastní síly, mysleli jsme si, že celé Rusko ví, že u moci jsou lotři a zloději,“ komentoval volby bloger Alexej Navalnyj. Přislíbil však, že do půl roku už každý občan bude vědět o „lotrech a zlodějích kradoucích miliardy“. „Putin je zloděj!“ nadšeně odpovídal dav. „Ukradli nejen ropu a rozpočet, ale i duši Rusů,“ horlil bývalý šachový šampion Garri Kasparov. Další z vůdců protestů Sergej Udalcov se zapřisáhl setrvat na náměstí, dokud Putin z čela země neodejde, totéž slíbil i poslanec Ilja Ponomarjov.

Po ukončení povolené akce a asi hodinovém vyjednávání (o protestním setrvání na náměstí) pořádkové jednotky tvrdě rozprášily zbývající stovky protestujících. Policie posléze zatkla asi 250 demonstrantů, včetně vůdců protestů Ilji Jašina, Udalcova a Navalného, toho však po několika hodinách propustila. „Všichni zadržení byli odvezeni na policii, kde bude rozhodnuto o jejich odpovědnosti podle zákona,“ řekl zástupce ministerstva vnitra. Zatýkání dál pokračuje, ačkoli cely předběžného zadržení jsou podle nejmenovaného policejního zdroje přeplněny a zadržené tak policie rozváží do různých policejních okrsků.

Centrum Moskvy pod policejní kontrolou

Mohutné policejní síly jsou v centru metropole soustředěny už od voleb. Velení policie již předem varovalo opozici, že skoncuje se všemi nepovolenými demonstracemi. Jeden z radikálních kritiků Kremlu Eduard Limonov ale i tak přislíbil přivést své přívržence na Lubjanské náměstí, kde se nachází i sídlo tajné služby FSB, následovkyně komunistické tajné policie. I toto náměstí si předem vyhradila prokremelská hnutí. Sám Limonov byl zatčen hned, jakmile vyšel z metra a jeho lidé začali skandovat „Rusko bez Putina!“.

Tři stovky zatčených si vyžádal i policejní zásah proti nepovolené demonstraci v Petrohradu. „Akce se zúčastnilo kolem osmi set lidí, na policii byly odvezeny zhruba tři stovky z nich,“ řekl představitel ministerstva vnitra. Podle něho nemají všichni status zadrženého, s každým se bude hovořit a sepisovat protokol o jejich provinění.

V Moskvě ani Petrohradu Putin příliš neuspěl

Putinovy volební výsledky se v jednotlivých částech Ruska výrazně liší a ačkoli všude vyhrál, právě v Moskvě pravděpodobně nedosáhl ani na polovinu voličských hlasů (47,2), v Petrohradu pro rodáka nehlasovaly ani tři pětiny voličů. Drtivou podporu má naopak na ruském venkově a zejména v oblasti neklidného severního Kavkazu. V Čečensku, kde volební účast překročila 99 procent, získal Putin bez tří desetin sto procent hlasů. V Dagestánu pro Putina hlasovalo okolo 93 procent voličů, v Ingušsku 92 procent. 

V Moskvě dnes ovšem nedemonstrovali pouze stoupenci opozice. Jen o necelé dva kilometry od Puškinského náměstí, na Manéžním náměstí u Kremlu asi 10 000 až 15 000 prokremelských mládežníků pokračovalo v oslavách vítězství svého favorita. „Jen on a nikdo jiný!“ prohlásil bývalý boxerský šampión Nikolaj Valujev, který se před třemi měsíci stal poslancem. I další řečníci vyjadřovali odhodlání bránit Putinovo prezidentství.

Opozice věří v další protesty proti Putinovi

Podle opozičních činitelů Putinovo vítězství v dohledné době jen zvýší počty protestujících v ulicích ruských měst. „Putin draze zaplatí za neochotu připustit druhé kolo voleb,“ řekl dnes ruské rozhlasové stanici Echo Moskvy jeden z organizátorů moskevských demonstrací Sergej Parchomenko. „On a jeho štáb udělali všechno pro to, aby chystaný opoziční mítink v Moskvě byl ještě početnější,“ uvedl aktivista s odkazem na dnešní demonstraci.

Prezidentský tábor naopak očekává opadnutí opozičních nálad. Šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov novinářům řekl, že tak „sterilně čisté“ volby nemají ani v západních státech a opozice tudíž nemá důvod k protestům. Podíl nesrovnalostí v hlasování a sčítání hlasů odhadl Ivanov na tři promile.

Světoví vůdci vyzývají Putina k reformám a vyšetření problémů kolem voleb

Německá kancléřka Angela Merkelová „sází na pokračování strategického partnerství v Ruskem, ale zároveň Putina vyzvala k dalším reformám v zemi. Spojené státy vyzvaly ruskou vládu k nezávislému vyšetření případných nesrovnalostí při volbách, ale jsou připraveny spolupracovat s nově zvoleným prezidentem. Rozvíjet partnerství s Ruskem chce nadále i Francie. Britský premiér David Cameron v telefonátu Putinovi řekl, že se těší na spolupráci, aby mohli překonat překážky ve vztazích mezi oběma zeměmi a budovat silnější politické a obchodní vztahy. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes Putinovi napsal, aby mu “poblahopřál„ a vyjádřil “nejupřímnější povzbuzení při pokračování demokratické a ekonomické modernizace".

Vydáno pod