Bouře Irina si na Madagaskaru vyžádala nejméně 65 mrtvých

Antananarivo - Nejméně 65 obětí si na Madagaskaru vyžádala tropická bouře Irina. V pondělí pozdě večer to oznámil místní úřad pro přírodní katastrofy. Většina obětí pochází z jedné oblasti na jihovýchodě ostrova. Tři lidé se pohřešují a jeden utrpěl zranění. Celkem bouře zasáhla 73 490 osob.

Jde o druhou tropickou bouři této sezóny. V únoru si cyklon Giovanna na Madagaskaru při východoafrickém pobřeží vyžádal 35 mrtvých a 284 raněných. Škody způsobil skoro 250 000 lidem.

Bouře Irina se o víkendu prohnala již pevninským Mosambikem, kde si podle agentury AP vydatné deště a prudký vichr, které ji provází, vyžádaly nejméně osm obětí.

Bouře nyní směřuje k jihu podél afrického pobřeží. V jihoafrickém městě Durban úřady zakázaly lodím vyplouvat na moře, kde jsou až třímetrové vlny. Platí také zákaz koupání v moři. Irina by k pobřežním oblastem měla podle meteorologů dorazit ve čtvrtek ráno.

Velká tropická bouře v Jihoafrické republice podle agentury AFP udeřila naposledy v roce 1984. Cyklon Domoina tehdy zabil 214 lidí a způsobil škody v přepočtu za téměř 2,5 miliardy korun.