Putin: Stížnosti na volby se musí prověřit

Moskva - Ruské úřady pustily z vazby Alexeje Navalného, předního vůdce tamní opozice a jednoho z iniciátorů včerejších protestů. V centru Moskvy demonstrovalo 20 tisíc lidí, v Petrohradu 4 tisíce. Policie v obou městech aktivisty rozháněla obušky a slzným plynem. Přes 250 lidí zatkla. Teď už jsou zřejmě na svobodě. Opozice nesouhlasí s výsledky voleb, ve kterých Vladimir Putin získal údajně 64 procent hlasů, a chce se obrátit na soud. Plánuje navíc další protestní akce. Putin dnes v reakci na protesty vyzval ruskou justici k pečlivému prošetření zpráv o volebních prohřešcích. Jeho mluvčí zároveň pochválil policisty za pondělní zásah proti demonstrantům.

„K porušování (pravidel) samozřejmě došlo. Všechny případy je třeba pečlivě a srozumitelně objasnit,“ řekl Putin během dnešního setkání s aktivisty ruské monitorovací organizace Za čestné volby. Odvolal se tak na pochybení, jež zachytily webové kamery nainstalované do volebních místností, mj. muže, který vhodil do urny desítky lístků.

Webových kamer nechala po celé zemi instalovat volební komise 120 tisíc. Měly zajistit přímou kontrolu průběhu hlasování, a vyvrátit tak podezření z podvodných praktik, jemuž v minulosti ruské volby čelily. Výhrady, že největší podvody se odehrály mimo dosah kamer, odmítla a kontrolní systém už nabídla Francii a Spojeným státům.

Záběry z volebních místností upozornily nejen na přímé snahy manipulovat s hlasováním, ale také na úsměvnější část ruských voleb. V jedné z volebních místností se ještě čtyři hodiny před začátkem hlasování bujaře slavilo, jinde se cvičil aerobik nebo spali policisté, kteří měli průběh hlasování zabezpečovat. Objektivy zachytily také mileneckou schůzku u volebních uren. Někteří voliči pak pojali hlasování jako taneční číslo, ať už ve stylu Michaela Jacksona, nebo čečenských národních tanců.

Ruská opozice je ovšem k nedělnímu hlasování výrazně kritičtější; jen během neděle přišly přes 4 tisíce stížností na nejrůznější narušení volebních pravidel. Průběh voleb kritizují i mezinárodní pozorovatelé. Podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byl Putin v kampani zvýhodněný. Evropská unie Putina vyzvala, aby odstranil nedostatky, které jeho zvolení provázely.

Oficiální hlas ke včerejšímu zatýkání: Policie postupovala správně

Putin během dnešního setkání s aktivisty ruské monitorovací organizace Za čestné volby rovněž zareagoval na opoziční demonstrace, které propukly v hlavním městě bezprostředně po volbách. Vyjádřil názor, že rozhořčení některých opozičních skupin nesouvisí s průběhem ani s výsledky voleb. „Je to forma politického boje, žádný vztah k volbám to nemá,“ poznamenal Putin ke včerejším demonstracím, proti nimž zasahovala policie a masivně zatýkala.

Mluvčí Vladimira Putina Dmitrij Peskov pak policii pochválil za „všestranně profesionální“ zásah. Strážci pořádku podle Peskova jednali zcela v souladu se zákonem, a to jak při potlačování nepovolených akcí, tak i při hlídkování při předchozích povolených demonstracích odpůrců vítězného Putina.

Za mřížemi na několik hodin skončil i Alexej Navalný, nejvýraznější postava opozice. Na jeho propuštění čekali před policejní služebnou jeho stoupenci. Utvrdil je, že se jen tak nevzdá. „Určitě budeme pořádat další masové protesty. Tisíce lidí, desítky tisíc lidí přijdou do ulic Moskvy a do dalších měst, neodejdeme. Budeme to takhle dělat, dokud nevyhrajeme, dokud nedosáhneme svého,“ řekl aktivista.

Vyšetřovatelé nyní zkoumají hesla, která zazněla v pondělí na Puškinově náměstí. Pokud v nich objeví výzvy k nepokojům a porušování zákonů, může být proti opozičním aktivistům zahájeno trestní stíhání, řekl agentuře Interfax mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Jeden z organizátorů mítinku Sergej Udalcov odmítl tvrzení vyšetřovatelů, že na akci zazněly výzvy k nepokojům. „Je to nepodložené tvrzení vyšetřovatelů. Byl jsem na mítinku od začátku do konce a blízko mě žádné výzvy k protiprávním akcím nezazněly,“ řekl Udalcov agentuře Interfax.

Policie zasahuje na Puškinově náměstí i dnes

Proti nepovolené akci opozičních aktivistů na Puškinově náměstí zakročila policie i dnes v podvečer a začala zatýkat mladé lidi, kteří se na náměstí sešli. Účastníci s bílými stužkami a symbolikou opozičních hnutí dnes vykřikovali protivládní hesla a snažili se dostat do prostoru uzavřeného policií. Podle Interfaxu byly dosud zadrženy dvě desítky lidí. Podle ministerstva vnitra policie zadržela „skupinu občanů, kteří chystali v centru hlavního města provokační akci“.

Informaci o dnešním protestu policie zachytila na sociálních sítích. Puškinovo náměstí obklíčila a uzavřela k němu přístup. Na náměstí jsou jen policisté a asi stovka lidí. Podél náměstí stojí policejní autobusy. Policisté žádají kolemjdoucí lidi, aby zůstali na chodníku a odešli do metra.