Čečenský prezident měl zemřít mezi boxery

Kyjev - Čečenský prezident Ramzan Kadyrov měl prý loni v létě vyletět do povětří spolu s celým boxerským ringem. Podle dnešní zprávy ukrajinského listu Segodňa to tvrdí banda atentátníků zadržených v únoru v Oděse. Teroristé měli podle dřívějších zpráv hlavně namířeno na ruského premiéra a nyní i čerstvě zvoleného prezidenta Vladimira Putina. List napsal, že Kadyrov měl zahynout při boxerském zápase v Oděse.

Atentátníci prý chtěli s pomocí dálkově ovládané trhaviny vyhodit do povětří celý ring i s oběma boxery a čečenským prezidentem. Přestože Kadyrov je častým návštěvníkem boxerských utkání a v ringu se s oblibou nechává s vítězem zápasu fotografovat, návštěvu Oděsy loni na poslední chvíli zrušil. Jen to mu podle vyšetřovatelů zachránilo život.

Skupina měla spáchat atentát i na Putina
   
Kadyrova měl zabít člen bandy extremistů Adam Osmajev. Po zhruba měsíčním pátrání byl se svými komplici zatčen počátkem letošního února, když v jistém oděském bytě explodovala trhavina v rukou jiného teroristy Ruslana Madajeva. Skupina se po zatčení přiznala k přípravě atentátů na Putina a Kadyrova.

Dojatý Vladimir Putin při prohlášení svého vítězství před Kremlem
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Informace o chystaném útoku na Putina se dostala na stránky médií v době vrcholící kampaně před ruskými prezidentskými volbami, v nichž premiér nakonec minulou neděli hladce zvítězil. Někteří komentátoři i Putinovi volební soupeři informaci označovali za součást předvolební propagandy.

Ramzan Kadyrov je označován za Putinova velmi blízkého spojence. Přízeň Moskvy si čečenský vůdce vydobyl nemilosrdným postupem proti povstalcům, kterým Putina zbavil těžkého vnitropolitického břemene. Ruští a západní humanitární aktivisté ale Kadyrova označují za krutého diktátora, který potlačuje jakékoli známky odporu za cenu hrubého porušování lidských práv.