Sýrii paralyzuje krvavý pat – navzdory Asadově ofenzivě

Praha/Damašek – Mnohaměsíční násilnosti v Sýrii pravděpodobně přerostou ve vleklou občanskou válku. S odvoláním na zahraniční komentátory to potvrdil politolog z Palackého univerzity v Olomouci Michal Brtnický. Ani jedna ze znesvářených stran totiž nemá dostatek sil ani lidové podpory pro svržení svého rivala. K patu tak dochází ve dnech, kdy tisíce lidí uprchly ze země do sousedního Libanonu a kdy armáda prezidenta Bašára Asada zahájila útok na jihosyrské město Harák. Obléhá také místo v západosyrské provincii Hamá.

„Ukazuje se, že ani vláda, ani opozice už neví, jak kolotoč násilí zastavit. Je to pat už od léta minulého roku, kdy se ukázalo, že syrská opozice není schopná zmobilizovat takové množství Syřanů proti vládě, aby dokázala svrhnout režim. Spoléhala na pomoc zvenčí, na intervenci z Turecka, Spojených států a ukazuje se, že žádná intervence nepřijde,“ popsal současný stav v zemi politolog Michal Brtnický. „Naproti tomu režim v Damašku není schopný pacifikovat opozici v celé Sýrii.“

Svou roli v bezvýchodné situaci hraje i skutečnost, že bez viny nejsou ani rebelové stojící proti Asadovi. „Odpovědnost za násilnosti v Sýrii nenese pouze vláda Bašára Asada a její bezpečnostní složky, ale i opozice, jejíž část se uchýlila ke konfesnímu a komunitnímu násilí,“ upozornil Brtnický. Právě proto nemá na rozdíl od revolucí v Egyptě a v Libyi dostatečnou podporu obyvatel.

Sýrie přitom v těchto dnech zažívá ofensivu Asadových sil. Armáda 1. března dobyla po měsíčních bojích homskou čtvrť Bábá Amr a začala pak otevírat nové fronty v dalších místech. Jedna z nich je v Rastanu, který má od února v rukou armáda dezertérů. Opozice očekává, že tlak na armády toto město, které se nachází v provincii Homs, bude sílit. „To, co se tam odehrává, se podobá situaci Bábá Amru: blokáda, dělostřelecká palba, rakety. Jsou tam stále bojovníci Syrské svobodné armády. Nevzdají se lacino,“ podotkl jeden ze zástupců opozice. 

Asadovy síly likvidují most do Libanonu a zavírají cestu k útěku

Syrská armáda dnes také zahájila útok na jihosyrské město Harák v provincii Dará, kde loni protirežimní nepokoje začaly. Do města vjely tanky a obrněná vozidla. Podle opozičních zdrojů se ozývá prudká palba. V provincii Hamá je obleženo město Tajjíbat al-Imám. Ráno vojáci odstřelovali na hranici most, který používají uprchlíci na cestě do Libanonu.

Právě Libanon je hlavním centrem uprchlých Syřanů; V posledních dnech jich do země přibyly téměř dva tisíce; do oblasti Fákha v údolí Bikáa dorazilo v minulých 48 hodinách na 170 rodin, dalších 50 pak do Aarsálu. „Jsou to hlavně ženy a děti. Posíláme jim pokrývky, matrace a hygienické potřeby,“ sdělila mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Dana Sulajmáníová. Podle tohoto úřadu se v Libanonu od loňského března, kdy nepokoje v Sýrii začaly, zaregistrovalo přes 7 000 syrských uprchlíků.

Obama: Situace v Sýrii je srdcervoucí

K situaci k Sýrii se vyjádřil i prezident USA Barack Obama, když ji označil za „srdcervoucí a ostudnou“. Před vojenským zásahem proti režimu Bašára Asada, který krvavě potlačuje protivládní protesty, ale dává přednost diplomacii. Obama to řekl v Bílém domě na své první letošní tiskové konferenci den poté, co vlivný senátor John McCain vyzval k americkým náletům na síly věrné Asadovi.

Obama nicméně má za to, že stejně jako v případě krize kolem íránského jaderného programu je válka něčím, do čeho by se Spojené státy neměly bezhlavě hnát. „Představa, že (v Sýrii) existují jednoduchá řešení, je chybou,“ řekl s tím, že situace je na rozdíl od loňského zásahu vůči Libyi složitá. USA proto podle něj hodlají pokračovat ve snaze o mezinárodní tlak na syrský režim a o zvýšení jeho mezinárodní izolace.

Rozhovor s Michalem Brtnickým (zdroj: ČT24)