Princ Harry změřil síly s Usainem Boltem

Kingston - Britský princ Harry si dnes v jamajském hlavním městě Kingstonu „zazávodil“ s nejrychlejším mužem planety Usainem Boltem. Sedmadvacetiletý princ je na Jamajce v rámci cesty po Karibiku a Latinské Americe, na kterou ho vyslala jeho babička, britská královna Alžběta II. Obyvatelům britských držav tak chce Buckinghamský palác připomenout, že na ně nezapomíná ani šedesát let od královnina usednutí na trůn.

Princ již navštívil Bahamy a Belize. Na Jamajce ho v pondělí uvítalo 21 dělových salv. Na stadionu kingstonské univerzity se dočkal nadšeného přijetí; na stometrové dráze se přitom na startu „ulil“ a sprintoval k cíli, zatímco smějící se Bolt za ním uvolněně klusal. Jejich „závod“ sledovala řada studentů, včetně mnoha atletů.

V pátek se Harry při své první sólové oficiální cestě přesune do Brazílie. Oslavy královnina „diamantového výročí“ připomínají cestami i další členové královské rodiny. Následník trůnu princ Charles zavítá s vévodkyní z Cornwallu do Kanady, Austrálie, Papuy-Nové Guineje a na Nový Zéland. Harryho bratr princ William se s manželkou Kate vydá do Malajsie, Singapuru, na Šalamounovy ostrovy a Tuvalu. Hlavní oslavenkyně, 85letá královna se svým manželem, o pět let starším vévodou z Edinburghu, budou cestovat po britských ostrovech.

Princ Harry změřil síly s běžcem Boltem
Zdroj: ČTK/AP/Collin Reid