Westerwelle: Vraťme se k myšlence euroústavy

Praha – Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle v rozhovoru pro ČT24 vyzval evropské státy, aby se společně vrátily k jednání o projektu euroústavy a politické unie. Jejich existence by podle Westerwelleho umožnila efektivněji řešit případné další krize, jako je ta současná hospodářská, navíc by umožnila pročistit stávající rozhodovací mechanismy Bruselu.

„Je škoda, že projekt společné ústavy byl svého času ve dvou referendech odmítnut,“ uvedl Westerwelle v úvodu rozhovoru pro ČT24. Odkázal tak na všelidová hlasování ve Francii a v Nizozemsku, která projekt evropské ústavy v roce 2005 odmítla. Její nástupkyní se posléze stala kritizovaná Lisabonská smlouva.

Westerwelle nyní spatřuje v případném přijetí společné evropské ústavy cestu, jak v dlouhodobém horizontu zabránit podobným krizím, jako je ta současná dluhová. „Myslím, že bychom projekt euroústavy měli nechat ožít, protože rozhodovací mechanismy v Evropě ještě stále nejsou transparentní, jsou velice komplikované a to omezuje rozhodovací sílu v podobných situacích,“ řekl německý ministr zahraničí.

Nový dokument by podle něj neměl definovat jen práva občanů Evropské unie, ale také vztahy zemí mezi sebou. „Máme tu zatím Lisabonskou smlouvu, to byl předstupeň. Sama myšlenka ústavy je ale důležitá a zůstává správná. Kdybychom ji chtěli v dohledné době několika let naplnit, musíme s tím začít už dnes, neboť je potřeba přesvědčit půl miliardy Evropanů,“ upozornil Westerwelle.

Šéf německé diplomacie: Evropské Německo, nikoli německá Evropa

V souvislosti s politickou unií pak německý ministr zahraničí připustil možnost zřízení funkce evropského prezidenta. „Umím si to velmi dobře představit. Sice ne dnes a možná ani příští měsíc, ale je to možné, ba nutné, protože Evropa potřebuje osobnosti, a tato by přímo vzešla z hlasování celé Evropy,“ řekl Westerwelle. Momentálně podobnou, byť spíše formální funkci vykonává Herman van Rompuy jako stálý předseda Rady Evropské unie.

Německo dnes slovy šéfa své diplomacie také odmítlo úvahy o možné hegemonii Berlína v rámci evropského společenství. „My, Němci, nechceme Evropě dominovat. Všechny tyhle pomluvy o německé Evropě jsou falešné. Chceme být evropským Německem, chceme spolupráci se všemi našimi partnery. A to je také celá idea Evropské unie,“ konstatoval Westerwelle a zároveň podotknul: „Přesto v politice stále potřebujeme názorové vůdcovství, to znamená osobnosti, které mají odvahu vystoupit, posunout diskusi a prosazovat rozhodnutí, protože jinak se všichni schovávají za kolektiv a nikdo není zodpovědný.“

Guido Westerwelle pro Českou televizi (zdroj: ČT24)