Unie na webu odstranila ze srbské mapy Kosovo

Bělehrad - Na oficiálním internetovém portálu Evropské unie byla několik měsíců k dispozici mapa Srbska bez území Kosova. Brusel, který ke statusu Kosova zastává neutrální postoj, mapu odstranil a incident nazval „technickou chybou“. V úterý o tom informovala agentura Tanjug.

Na sporný soubor na webu EU upozornila v pondělí opoziční konzervativní Demokratická strana Srbska (DSS). Na tiskové konferenci prohlásila, že zatímco Srbsko po získání statusu kandidáta na členství v EU vyvěsilo vlajku sedmadvacetičlenného evropského bloku, Brusel překreslil hranice země.
   
Některé srbské kruhy také zastávají názor, že o žádnou „technickou chybu“ nešlo. Ve skutečnosti to podle nich byl politický vzkaz Bělehradu, aby se vzdal své odpadlické provincie. Tyto spekulace dnes v telefonickém rozhovoru z agenturou Tanjug ale odmítl nejmenovaný zástupce Evropské komise.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Srbsko získalo status kandidáta před týdnem ve čtvrtek na summitu v Bruselu. Zemi nyní čekají přístupová jednání, bez jejichž úspěšného dokončení žádný stát do unie nemůže vstoupit. Bělehrad ale již v minulosti opakovaně upozorňoval, že členství v EU nevymění za zřeknutí se Kosova.

Tato někdejší jihosrbská provincie vyhlásila jednostranně nezávislost v únoru 2008. Doposud Prištinu uznalo 88 ze 192 členských států OSN, mezi nimi USA i většina evropských zemí včetně Česka. Mezi odpůrce kosovské nezávislosti patří například Rusko i pět členů EU, kterými jsou Slovensko, Rumunsko, Řecko, Kypr a Španělsko.

Vydáno pod