Obžaloba zní jasně: Breivik se provinil teroristickými činy

Oslo - Norská prokuratura dnes obžalovala atentátníka Anderse Behringa Breivika z teroristických činů. Breivik loni v létě v Norsku zabil 77 lidí, k čemuž se přiznal. Odmítl ale, že by za masakr byl trestně odpovědný. Tvrdí, že útoky byly sebeobranou a trestem za vládní proimigrační politiku. Soud s Breivikem začne 16. dubna a očekává se, že potrvá asi deset týdnů. Extremistovi hrozí 21 let vězení. Není ale vyloučeno, že jej soud označí za nepříčetného.

Prokuratura 33letého Breivika podle očekávání obvinila na základě norského protiteroristického zákona. Ten se vztahuje na násilné činy, které mají narušit klíčové funkce vlády, nebo mají šířit strach mezi obyvateli této severské země. Prokuratura označila Breivika za psychotika, takže bude usilovat o jeho nucenou psychiatrickou léčbu. Dodala ale, že její postoj je v této věci nadále otevřený a že názor může změnit během soudního procesu. 

Podle policistů obžalobu Breivik přijal bez jakýchkoli emocí. „Celé čtení obžaloby bylo velmi klidné a odehrálo se v malé místnosti, kde jsme seděli spolu s obžalovaným. Mohu potvrdit, že mu obžaloba byla přečtena,“ prohlásil Tore Jo Nielsen, policejní komisař.

Breivik uplynulých více než sedm měsíců po útoku strávil ve vazbě na základě předběžných obvinění z terorismu. Neočekávalo se, že by se v konečném znění obžaloby obvinění změnila.

Dvojice psychiatrů loni na podzim dospěla k závěru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií, a tudíž nemůže být trestně odpovědný. Soud si ale vyžádal ještě jeden posudek o Breivikovu duševním zdraví, který by měl být dokončen do 10. dubna.

Obžaloba zmiňuje podrobnosti o obětech útoků; osm lidí zahynulo při bombové explozi v Oslu a 69 při následné střelbě na nedalekém ostrově Utöya. Podle prokurátorky Ingy Bejerové Enghové bylo 34 obětí z ostrova ve věku 14 až 17 let, dvadvaceti mrtvým bylo v rozmezí 18 až 20 let, šesti pak 21 až 25 let a sedmi bylo více než 25 roků. Na střelná zranění na ostrově, kde v době útoku byl sociálnědemokratický tábor, zahynulo 67 lidí, smrt dvou zbývajících obětí nastala následkem pádu a utopení.

Když se Breivik obejvil 6. února před veřejností u soudu, hrál mu na rtech lehký úsměv. Trestní odpovědnost za zabití 77 lidí odmítl. Naopak navrhl, že by měl dostat vyznamenání za obranu norské kultury. Bombový atentát v Oslu a střelba na ostrově Utöya byly podle něj preventivním útokem proti vlastizrádcům a vládě, která dopustila islámskou kolonizaci Norska.

Vydáno pod