Slovensko-maďarské napětí se projeví i u voleb, Radičová končí

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová dnes potvrdila svůj odchod z politiky navzdory tomu, že ji její stoupenci peticí vyzvaly, aby zůstala. Předčasné parlamentní volby na Slovensku jinak ostře sleduje kvůli dlouhodobě napjatým sousedským vztahům i Maďarsko. Naposledy je pořádně pošramotily tahanice o možnost dvojího občanství. Pro kněze Gyulu Kassaie z Levic, který se narodil a vyrostl na Slovensku, budou sobotní volby první, v nichž nebude moci využít své volební právo. Když přijal nabídku dvojího občanství z Budapešti, stal se doma cizincem.

Kassai tvrdí, že stát nemůže člověka zbavit občanství proti jeho vůli. Chce se proto domáhat svých práv u soudu ve Štrasburku. Odborníci se ale shodují v tom, že významné zlepšení sousedských vztahů ani v budoucnu očekávat nelze. Judit Hambergerová z budapešťského institutu zahraničních věcí je přesvědčena, že spory budou trvat, dokud bude na Slovensku významná maďarská menšina. „Podstata je právě v tom, aby bylo na Slovensku pokud možno co nejméně Maďarů a aby bylo Slovensko co nejvíce slovenské. Aby bylo čím dál méně problémů s menšinami,“ říká.

Gyula Kassai, farář Reformované křesťanské církve, Levice:

„Narodili jsme se tady a chceme tady i nadále žít. Proto považuji za nedůstojné, když nás nutí žádat o povolení k pobytu na území Slovenska jako nějaké přivandrovalce.“

I když do voleb zbývá ještě několik dní, už dnes je víceméně jisté, že slovenským premiérem bude opět Robert Fico. Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán tak v Bratislavě získá rovnocenného partnera. Otázkou však zůstává, zda oba tito politici budou schopni najít společnou řeč a také dost odvahy na to, aby konečně začali hledat řešení společných problémů.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Ficův Směr-SD by mohl podle nejnovějšího průzkumu získat polovinu parlamentních křesel. Do sněmovny by se dostalo až sedm politických stran, z nichž většina se ale pohybuje blízko hranice zvolitelnosti. Výsledky voleb tak lze jen velmi těžko odhadnout.

Radičová z politiky odejde i navzdory petici za její setrvání

Slovenská premiérka Iveta Radičová potvrdila svůj odchod z politiky i poté, co dnes od svých stoupenců převzala petici proti jejímu odchodu. Zdůvodnila to tím, že cítí odpovědnost za loňský pád vlády. Je prý také znechucená arogancí a vulgárností politiky. Vláda Radičové padla na podzim poté, co premiérka spojila hlasování o posílení záchranného fondu eurozóny s hlasováním o důvěře.

Radičová dnes od iniciátorů petice Iveto, neodcházej! dostala i velkou kytici růží. „Děkuji za důvěru, ale toto není skutečná petice, máme na úřadu vlády několik petic a tisíce dopisů, ale i tak platí věta, že i já mám odpovědnost za pád vlády a za vyslovení nedůvěry, a proto tuto odpovědnost ponesu,“ řekla Radičová. Odcházející premiérka zdůraznila, že se pokusila do politiky vnést kultivovanost a slušnost. „Kvůli aroganci a vulgárnosti si myslím, že je to společnost, do níž nepatřím,“ dodala.