K opozici se přidal vysoký syrský vládní představitel

Damašek - Náměstek syrského ministra ropného průmyslu Abdu Husámaddín přeběhl k opozici. Oznámil to na videu, které se v noci na dnešek objevilo na YouTube. Je dosud nejvyšším ze syrských představitelů, kteří se odvrátili od režimu prezidenta Bašára Asada za rok nepokojů. „Já, inženýr Abdu Husámaddín, náměstek ministra ropného průmyslu oznamuji svou demisi. Připojuji se k lidové revoluci, která odmítá nespravedlnost a brutální kampaň vlády,“ sděluje na nahrávce 57letý náměstek, který má čtyři děti a nyní se uchýlil na tajné místo. Zvláštní vyslanec organizace OSN Kofi Annan chce pro Sýrii mír, ale odmítá ho vydobýt ozbrojenou cestou.

Podle muže, který video natočil, Husámaddínovi pomohli rezignaci zorganizovat členové opozice. Husámaddín na nahrávce kritizuje Rusko a Čínu. Označuje tyto spojence Asadovy vlády za nepřátele syrského národa a účastníky vraždění Syřanů. Rusko s Čínou v Radě bezpečnosti OSN vetovaly dvě rezoluce, které se snažily odsoudit Damašek za krutosti páchané na civilistech.

Husámaddín také sdělil, že pro vládu pracoval 33 let a že nehodlá svůj život skončit ve „službě zločineckému režimu“. „Proto jsem se vydal přímou cestou, i když vím, že vláda nechá spálit můj dům, bude pronásledovat mou rodinu a rozhlašovat o mně lži,“ řekl a vyzval další členy vlády, aby „opustili potápějící se loď“. Hospodářství země je podle něj na hranici kolapsu.

Husámaddínovu rezignaci uvítal šéf opoziční Syrské národní rady (SNC) Burhán Ghaljún a vyzval k rezignaci také další členy syrské vlády, „Jsem si jist, že totéž učiní i ostatní členové vlády a politici. Hlavním důvodem k tomu, proč ještě neodešli, je to, že je režim za 50 let zotročil a udělal z nich roboty ovladatelné na dálku. K tomu, aby se probudili, je zapotřebí šok a já doufám, že jim ho poskytla tato revoluce,“ sdělil Ghaljún v telefonickém rozhovoru s agenturou AFP.

Li Chua-sin, čínský zmocněnec pro Sýrii:

„Stále doufáme, že syrská vláda a opoziční organizace mohou zasednout u jednoho stolu.“

Čína vyzvala syrskou vládu i odpůrce Asadova režimu, aby ukončili násilnosti v zemi. Opozice je ale roztříštěná a její část odmítá jednat, dokud bude Asad u moci. „Čínský zmocněnec vyzval syrskou vládu a všechny zúčastněné strany, aby okamžitě ukončily násilnosti, aktivně spolupracovaly s OSN a Mezinárodním výborem Červeného kříže, aby zmírnily humanitární situaci v Sýrii, především v Homsu,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Podle Pekingu stále existuje prostor pro mírové řešení krize.

Annan je zásadně proti další militarizaci konfliktu

Zvláštní vyslanec OSN a LAS pro Sýrii Kofi Annan dnes na tiskové konferenci v Káhiře po setkání s generálním tajemníkem Ligy arabských států (LAS) Nabílem Arabím řekl, že další militarizace konflikt v Sýrii ještě zhorší. Annan, který má v sobotu jednat v Damašku, řekl, že jediné řešení je podle jeho názoru dohoda. O vyzbrojení žádá část syrské opozice a proti by nebyli ani někteří členové LAS, například Saúdská Arábie nebo Katar. Západní země o tom zatím neuvažují. Annan vojenskou pomoc opozici odmítá.

Syrské bezpečnostní síly dnes rozháněly střelbou demonstraci na předměstí Damašku. Tři lidé byli podle aktivistů zraněni.