Hackeři trestali Vatikán za přehmaty katolíků

Vatikán - Hackeři z Anonymous se přihlásili k útoku na webové stránky Vatikánu. Podle jejich prohlášení jejich akce nesměřovala proti křesťanství, ale proti přežitému učení římskokatolické církve, skandálům a historickým přehmatům. Vatikán uvedl, že nemůže potvrdit, že výpadek způsobili právě hackeři.

Anonymous útok zdůvodnili snahou potrestat římskokatolickou církev za její zkorumpovanost a působení ve světě. Odsoudili také postoje církve k potratům a antikoncepci. „Hnutí Anonymous se dnes rozhodlo obsadit váš web v reakci na absurdní a přežité doktríny, liturgie a koncepty, které vaše organice se zištnými cíli šíří po celém světě,“ uvedl italský server Anonymous.

Církev podle hackerů po staletí pálila literárně a historicky hodnotné texty, barbarsky zabíjela své odpůrce a podmiňovala vstup do ráje zaplacením odpustků. V méně dávných dobách se podílela na pomoci nacistickým válečným zločincům, aby mohli utéci před spravedlností do zahraničí. Hnutí dále církvi vytklo shovívavost vůči pedofilním kněžím v minulých letech.

Anonymous také obvinilo Vatikán z denního zasahování do vnitřních záležitostí Itálie a vyjádřilo naději, že římskokatolická církev skončí jako „relikvie zašlých časů“.

Členové Anonymous v posledních týdnech napadali internetové stránky státních institucí i firem v různých zemích světa. V Evropě, včetně České republiky, se to dělo v souvislosti s bojem proti zamýšlené mezinárodní dohodě ACTA, jejímž cílem je boj proti šíření padělků a počítačovému pirátství.

Vatikán je na americkém seznamu zemí náchylných k praní peněz

Vatikán se také poprvé ocitl na americkém seznamu 68 zemí potenciálně vhodných k praní špinavých peněz. V každoroční zprávě o strategii potírání mezinárodní kontroly narkotik amerického ministerstva zahraničí jsou uvedeny ve stejné skupině států rovněž Belgie, Irsko, Portugalsko a Jižní Korea. Zdroje z amerického ministerstva zahraničí uvedly, že Vatikán je na seznamu, protože není jasné, zda jsou efektivní jeho opatření proti praní špinavých peněz.

Náchylnost k praní peněz posuzuje Washington na základě národních legislativ pro boj proti finanční kriminalitě a podle schopnosti států dodržování těchto zákonů vynucovat. Rovněž se dívá na velikost bankovního sektoru. Velké ekonomiky včetně samotných Spojených států, Velké Británie a Japonska podle zprávy patří mezi ty, které praní peněz přitahují nejvíc.

Vydáno pod