Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Berlín - Bývalý kancléř Gerhard Schröder se ocitl v Německu pod palbou kritiky za svou obhajobu kontroverzního vítězství Vladimira Putina v nedávných ruských prezidentských volbách. „Domnívám se, že Putin zcela vážně orientuje svou zemi ke skutečné demokracii,“ uvedl Schröder v rozhovoru pro německý rozhlas, načež se do něj pustili jak představitelé vládních stran, tak jeho sociálních demokratů (SPD). Od Schröderových negativních vyjádření na adresu mezinárodních pozorovatelů se rozhodně distancovala také německá vláda.

Bývalý kancléř v současnosti pracuje pro konsorcium budující plynovod Nord Stream, financovaný z velké části ruským energetickým gigantem Gazprom. Ke staronovému pánovi Kremlu má blízko již od doby, kdy v letech 1998 až 2005 stál v čele německého kabinetu. Svého přítele hájí jako dokonalého demokrata. Příštích šest let bude podle Schrödera rozhodující pro roli, jakou Rusko zaujme mezi velmocemi, a Putin se podle něj zaměří hlavně na jeho modernizaci.

Schröder zpochybnil také závěry mezinárodních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že ruské prezidentské volby nebyly zcela čisté. „Když vidím a slyším mluvit jednoho nebo druhého profesionálního pozorovatele z Německa, paní Beckovou, nebo kdo to je, tak si nejsem jistý, zda nejsou předsudky větší než úsudky,“ kritizoval Schröder členku mise OBSE, německou poslankyni Marieluisu Beckovou. 

Generální tajemník vládních křesťanských demokratů (CDU) Hermann Gröhe:
„Gerhard Schröder je Putinův placený minesenger. Vzhledem k manipulacím při parlamentních volbách a mnoha omezením před prezidentskými volbami je pustým výsměchem, když Schröder svého starého kámoše Vladimira znovu označí za dokonalého demokrata. Pro gazpromového Gerda platí zjevně staré pravidlo: koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“

Šéf mladých sociálních demokratů (SPD) Sascha Vogt:
„Pokud volební pozorovatelé OBSE zjistili v Rusku falšování a manipulace, je skoro drzost je obviňovat z předpojatosti.“ 

Nedělní prezidentské volby vyhrál Vladimir Putin s podporou 45,6 milionů Rusů, tedy 63,6 procenta hlasů. Potvrdily to konečné výsledky, které ve středu ohlásila ruská volební komise. Za Putinem skončil na druhé příčce vůdce komunistů Gennadij Zjuganov (17,18 procenta a 12,3 milionu hlasů), následovaný miliardářem Michailem Prochorovem (7,98 procenta a 5,7 milionů voličů), předákem nacionalistů Vladimirem Žirinovským (6,22 procenta a 4,45 milionu voličů) a levicovým politikem Sergejem Mironovem (3,85 procenta a 2,76 milionu voličů).