Sarkozy: Když prohraju volby, už o mně neuslyšíte

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vůbec poprvé připustil možnost, že odejde z politiky, pokud v letošních volbách neobhájí svůj prezidentský mandát. Vůbec poprvé tak veřejně připustil možnost svého politického konce. Průzkumy veřejného mínění zatím pro prezidentské volby favorizují socialistického kandidáta Françoise Hollanda.

„Je mi 56 let, politiku dělám od svých 35 let,“ uvedl francouzský prezident. „Mám občanské zaměstnání, a pokud budu poražen, zcela změním život a už o mně neuslyšíte,“ dodal vystudovaný právník.

První kolo voleb, v nichž se bude snažit obhájit mandát, se uskuteční 22. dubna, případné druhé kolo 6. května. Poslední průzkumy dávají velký náskok Hollandovi, který by v prvním kole skončil o sedm procentních bodů před současným prezidentem. Ve druhém kole by Hollande porazil Sarkozyho v poměru 59 ku 41. To by bylo největší skóre, jakého kdy bylo dosaženo ve francouzském duelu mezi tradiční pravicí a levicí od roku 1958.

Sarkozy se zjevně snaží získat hlasy z řad voličů krajní pravice, jejíž některá témata zahrnul do své kampaně. Například v úterý usoudil, že ve Francii je příliš cizinců, a slíbil, že v případě znovuzvolení sníží o polovinu počet ročně přijímaných imigrantů do země. Zastal se také svého premiéra Françoise Fillona, který v pondělí pobouřil místní židovskou a muslimskou obec tvrzením, že jejich obřadní zabíjení neomráčených zvířat z náboženských důvodů je přežitek a měl by skončit.

Podpořil i svého ministra vnitra Clauda Guéanta, který se v poslední době postupně vyjádřil proti volebnímu právu pro cizince, hovořil o nadřazenosti křesťanské civilizace nad jinými a přistěhovalce ve Francii označil za bezpečnostní problém.

Vydáno pod