Mein Kampf vyšel albánsky, vydavatel má zaděláno na průšvih

Tirana – Už týden si mohou Albánci koupit Hitlerův pamflet Mein Kampf. Kniha nacistického vůdce vyšla totiž poprvé v albánštině, vydavatelství Belina H ale riskuje trestní stíhání za podněcování k rasové nenávisti. Třebaže vydavatel při prezentaci knihy vysvětlil, že se rozhodl ji vydat jako „varování pro příští generace, aby se takové šílenství už neopakovalo“, asociace albánských Židů její vydání odsoudila a uvedla, že podá žalobu a bude žádat zákaz knihy, která „postihuje lidskou důstojnost“.

„Tato kniha bude předmětem trestního stíhání, protože porušuje albánskou legislativu, která trestá podněcování k rasové nenávisti,“ prohlásil mluvčí albánského ministerstva kultury Ermir Nika. Dodal, že vydáním knihy byla porušena také autorská práva.

Autorská práva má Bavorsko, které je krátce po druhé světové válce získalo od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší v roce 2015, tedy 70 let po smrti autora, který spáchal 30. dubna 1945 sebevraždu. Bavorsko odmítá povolit vydání knihy třeba jen k vědeckým účelům.

Hitler napsal Mein Kampf v polovině 20. let minulého století během pobytu ve vězení, kde si odpykával trest za neúspěšný pokus o puč v Mnichově. Už tehdy v něm nastínil své zkázonosné a antisemitské plány, které realizoval po nacistickém převzetí moci v Německu v roce 1933.

Vydáno pod