Australské město oblehli kaloni

Canberra - Austrálie se v posledních týdnech vypořádává s povodněmi. Aby přírodních ran nebylo málo, město Katherine teď čelí invazi více než 250 tisíc kaloňů, kteří mohou přenášet třeba vzteklinu. Velká skupina těchto létajících savců příbuzných s netopýry přiletěla k městu v Severním teritoriu v únoru. Od té doby se jejich počet lehce snížil, na stromech na kraji města se jich však stále zdržuje velké množství. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Ochránce přírody John Burke podle BBC řekl, že kaloně mohla do oblasti přilákat tamní vegetace. Jiným důvodem ale mohlo být i zničení jejich přirozeného prostředí nebo klimatické změny.   

Zvířata mohou přenášet nemoci

Kaloni mohou přenášet jeden z typů viru vztekliny. Lokální středisko pro kontrolu a prevenci nemocí již místní obyvatele upozornilo, aby se od zvířat drželi dál.   

Netopýr
Zdroj: ČT24/ISIFA

Netopýři a kaloni jsou jedinými savci, kteří dokážou létat. Patří do řádu letounů, který s více než tisícem druhů představuje druhý největší řád savců. V tropech některé druhy letounů tvoří velmi významnou složku ekosystému a výrazně se podílejí i na udržování a obnově pralesních společenstev.