Unie možná obnoví kontroly na hranicích s Řeckem

Brusel - Řada zemí Evropské unie kritizuje Řecko kvůli tomu, že nedostatečně chrání rozsáhlou pozemní a mořskou hranici s Tureckem. Přes ni do unie proniká množství nelegálních přistěhovalců. Ozývají se tak i hlasy, zda by se neměly dočasně obnovit hraniční kontroly mezi státy EU a Řeckem. Slovenský ministr vnitra Daniel Lipšic zmínil dokonce i možnost zvážení případného odchodu Řecka z Schengenu. Evropští partneři si ale zároveň uvědomují, že Řecko stíhané dluhovou krizí je kvůli škrtům a nedostatku financí v tíživé situaci.

Podle zdroje citovaného agenturou AFP každý den hranici mezi Tureckem a Řeckem překročí nelegálně kolem 200 lidí, kteří pak míří do jiných zemí EU. Navíc se očekává, že s příchodem jara se situace ještě zhorší. „Hranice (Řecka) je otevřená jako vrata od stodoly,“ řekla dnes rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v Bruselu. Podle ní je třeba na Řecko zvýšit tlak. Zvažuje se i možnost obnovení hraničních kontrol s Řeckem. „Není možné, aby jeden členský stát, který nedělal domácí úkoly, z toho vyšel bez trestu,“ citovala ji agentura DPA.

Lipšic rozjímá nad vyhazovem Řecka ze Schengenu

„Řecko dlouho selhává v ochraně své vnější hranice,“ řekl Lipšic, současně ale připustil, že v poslední době se situace zlepšila. „Řecko selhává nejen v rámci eurozóny a v otázce měny, ale zjevně i v oblasti ochrany hranice. Takže potom je na místě otázka, zda by taková země měla mít možnost dlouhodobě v schengenském prostoru působit,“ dodal.

Daniel Lipšic
Zdroj: ČT24

Lipšic ale současně podotkl, že mechanismus pro vyloučení země ze Schengenu nyní neexistuje. Podle něj by se v případě pokračování problémů mělo vytvoření takového nástroje zvážit. Problém s nedostatkem policistů na hranicích by prý šlo řešit využitím řecké armády. „Řecko má v rámci Evropské unie v přepočtu na obyvatele největší armádu,“ zmínil slovenský ministr.

Evropská komise loni v září přišla s návrhy, aby kontroly na hranicích mohly být dočasně obnoveny i kvůli „migračním tlakům“.

Země jsou v otázce kontroly hranic rozděleny

Citlivé téma ale na stole ministrů vnitra EU leží už řadu měsíců. Zatímco některé země návrh podporují, jiné se kněmu stavějí o poznání chladněji. „Některé členské země jasně řekly, že to není cesta, kterou by chtěly jít. Další členské státy vyjádřilly svou podporu (návrhu komise),“ řekl Cercone.

Přistěhovalecký tábor v Řecku u řeky Evros
Zdroj: ISIFA/EPA/Nikos Arvanitidis

Turecko-řecká hranice je jedním z vyhledávaným míst nelegálních přistěhovalců snažících se proniknout do bohatších zemí EU. Do Turecka létá například i řada nízkonákladových linek z chudých afrických států, které migranti hojně využívají.

Součástí schengenského prostoru je nyní 26 zemí včetně Česka. Kromě států EU (všechny země s výjimkou Irska, Británie, Kypru a Bulharska s Rumunskem) ho tvoří i Norsko, Island, Švýcarsko a Lichtenštejnsko.

Vydáno pod