Slovákům se začíná zamlouvat bydlení v sousedním Rakousku

Vídeň - Nadcházející slovenské volby sledují i v sousedním Rakousku. Přibývá totiž Slováků, kteří se usazují v rakouském pohraničí. Ekonomiky obou zemí jsou tak provázané, že slovenská aféra Gorila zasáhla i významné rakouské firmy.

Šestatřicetiletý Michal přejíždí každý den už dva roky z práce z Bratislavy do obce, kde bydlí, přes hranici. Rodina patří ke komunitě Slováků, kteří bratislavským cenám za bydlení unikají do rakouského pohraničí, hlavně do nejbližší obce Kittsee. „V obci žije asi 2 800 lidí, z toho mezi šesti a sedmi sty jich přišlo ze Slovenska,“ prohlásila Gabriele Nabingerová, starostka obce.

Kdysi neprostupná hranice přestává existovat. Nejen pro lidi, kteří ji denně přejíždějí, ale i pro ekonomiku. Propojení slovenských a rakouských firem právě teď před slovenskými volbami ukazuje i aktuální slovenská korupční aféra.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Dvě velké rakouské firmy - vídeňské letiště a banka Raiffeisen - kdysi přizvaly hlavního aktéra kauzy Gorila, slovenskou Pentu, do konsorcia, které se ucházelo o koupi bratislavského letiště. Z privatizace ale v roce 2006 sešlo. „Raiffeisen a letiště tvrdí, že o ničem nevěděli,“ konstatoval redaktor týdeníku News Christoph Lehermayr.

Slováci v Kittsee ale řeší spíš všední problémy spojené s životem v jiné zemi. „Nemohu volit, protože jsem propásla termín,“ prohlásila jedna z obyvatelek Kittsee Jana Bednaríková.

Před těmito volbami sice v Kittsee ještě žádná slovenská strana předvolební mítink nepořádala, přesto je zdejší slovenská komunita něco, s čím musejí politici obou zemí do budoucna počítat.

Volební kampaň SNS
Zdroj: ČT24
Vydáno pod