Kam na lov medvědů? Číňané vyrážejí do Kanady za 80 tisíc dolarů

Peking - Čínských milionářů je čím dál víc a zvykli si užívat. Rostou přitom i jejich exotické choutky. Posledním hitem se tak stal lov medvěda. V Číně ho ale omezují zákony, tamní boháči proto vyrážejí do benevolentnější Kanady, kde lze legálně lovit i lední medvědy. Podle Daily Mailu dokonce jedna z čínských společností nazvaná „I love Hunting Club“ nabízí speciální cestovní balíčky pro turisty, kteří si chtějí ulovit v Kanadě medvěda. Vše se odehrává k nelibosti ochránců přírody.

Exotické trofeje v pekingském bytě milionáře Jonga mají ohromovat hosty nebo třeba jen přidržet tácek na cigarety. „Všechna zvířata, která vidíte, jsem ulovil sám!“ vychloubá se čínský milionář, obchodník i lovec.

Za lov medvěda klidně 80 tisíc dolarů

Majitel karaoke neváhá do svého koníčka investovat čas i peníze. Nejraději jezdí právě do Kanady, i když se mu to prodraží. Za odstřel ledního medvěda si posledně zaplatil 80 tisíc dolarů, tedy jeden a půl milionu korun. „Jsem velmi šťastný, že můžu lovit medvědy v Kanadě, Čína to nepovoluje,“ konstatoval Hu Guo Jong.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

S organizací podobných dobrodružství mu pomáhá Američan Scott Lupien. Vyzná se v divočině a dovede zařídit i potřebná povolení včetně toho pro lov medvědů, ať už jde o grizzly, kodiaky anebo bělostné krále polární krajiny.

Lov ohrožených ledních medvědů dlouhodobě kritizují ekologické organizace. „Ano, je to kontroverzní téma, ale Číňané získávají jen 1 až 2 povolení asi z tuctu, které úřady ročně vydají pro cizince. Nemá to žádný vliv,“ poznamenal Lupien.

Severní pól
Zdroj: ČT24

Kanada, na jejímž území žije víc než polovina ledních medvědů, má na odstřel největší masožravé šelmy kvóty. Zvláště americké iniciativy ale žádají úplný zákaz lovu nebo alespoň zákaz vývozu trofejí.