Do otevření volebních místností zbývá Slovákům jediný den

Bratislava - Do předčasných parlamentních voleb na Slovensku už zbývají jen hodiny. Volební místnosti se otevřou zítra v sedm hodin ráno. Podle průzkumů by se teď probojovalo do dolní komory parlamentu hned sedm partají v čele se stranou Směr Roberta Fica. Kdo vládní kabinet doplní, ale zatím není jasné. Z nejnevyzpytatelnějších voleb slovenské historie těží i sázkové kanceláře - vsadit se dá prakticky na jakýkoliv výsledek.

Letošní slovenské parlamentní volby jsou ve znamení nejistoty, váhání a obav. Podle komentátorů půjde o napínavý souboj. Téměř jisté je vítězství strany Směr - Ficovi sociální demokraté by nyní získali skoro 40 procent hlasů, tedy přesně polovinu křesel ve 150členné Slovenské národní radě.

Podle slovenského sociologa Martina Slosiarika se dá dokonce očekávat, že Směr překoná rekord Vladimíra Mečiara z roku 1992. Dobré odhady ale můžou mít pro Fica paradoxní dopad. Voliči si jsou tak jistí jeho vítězstvím, že nepřijdou volit. To by pak mohlo významně zamíchat kartami. „Nenechte se uchlácholit, je třeba hlasovat nejen hlavou, ale i nohama,“ vybízí voliče Robert Fico.

Pravicovým stranám dominuje Křesťanskodemokratické hnutí s odhadem asi 10,5 procenta hlasů. Třetí Most-Híd by podle průzkumu mohl získat 7 procent. Nalezení koalice bude ale těžké, pravicové strany jsou názorově velmi nejednotné. „Pravicoví lídři se chovají, jako by je politický život omrzel, a vybíjejí se mezi sebou,“ říká Ján Baránek z agentury Polis.

Sázkové kanceláře mají žně

Na názor voličů měla nemalý vliv i korupční kauza Gorila. Nedá se proto vyloučit, že celá řada z nich přehodnotila kvůli ní svůj názor na slovenskou politiku. Mluví se tak o nejnevyzpytatelnějších volbách historie. A z toho těží i sázkové kanceláře. Oblíbenost volebních sázek roste a vsadit se dá prakticky na jakýkoliv výsledek.