Němečtí experti: Tymošenková se musí léčit mimo věznici

Kyjev - Vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkovou je nezbytné léčit mimo zdi charkovské věznice, kde si odpykává sedm let vězení za překročení premiérských pravomocí. Uvedla to dnes německá rozhlasová stanice Deutsche Welle s odvoláním na zprávu německých lékařů. Ti v polovině února Tymošenkovou vyšetřovali a ve středu svou diagnózu přivezli do Kyjeva.

Němečtí lékaři v prohlášení konstatovali, že ve vězení „nemohla být poskytnuta nezbytná komplexní péče odpovídající mezinárodním standardům“, a potvrdili ochotu se na léčbě Tymošenkové dál podílet. Lékaři se vyslovili pro léčbu expremiérky „pokud možno mimo vězení“. Vězeňská správa přitom údajně s takovým postupem souhlasila.

Oficiální zpráva o lékařském dobrozdání vydána nebyla s tím, že její obsah je důvěrný. V tiskovém prohlášení berlínské kliniky Charité, která své dva experty v únoru za Tymošenkovou vyslala, se pouze uvádí, že odsouzená je nemocná a potřebuje bezodkladnou léčbu.

Tymošenková se setkala s dcerou

Tymošenková se dnes ve vězení směla setkat s členy své rodiny. Tříhodinovou návštěvu dcery a matky povolila odsouzené vězeňská správa. Do Kačanivské (charkovské) věznice se dostavila dcera Jevhenija, matka údajně za Tymošenkovou nedorazí. Důvod není znám.

Z evropských institucí mezitím sílí tlak na propuštění expremiérky. Parlamentní shromáždění Rady Evropy v dnešním prohlášení znovu protestovalo proti odsouzení Tymošenkové i bývalých ministrů její vlády Jurije Lucenka, Valerije Ivaščenka a Jevhena Kornijčuka.

Tymošenková odmítá pracovat a nosit vězeňský mundur

Tymošenková podle ukrajinské vězeňské služby nedodržuje vězeňský řád a odmítá se podřídit pracovnímu režimu. Nechce nosit vězeňskou uniformu a odmítá vykonávat přidělenou práci. O svém demonstrativním odmítnutí vězeňského režimu informovala správu věznice zvláštním dopisem. „Odmítám dodržovat jakákoli pravidla vězeňského režimu včetně nošení uniformy a nucených prací. Svou práci mám - jsem předsedkyní politické strany Vlast,“ napsala Tymošenková.

Ukrajinští novináři zjistili, že v ženském vězení je režim poměrně tolerantní. Modrý vězeňský stejnokroj jsou ženy povinny nosit jen na práci do vězeňských dílen, v celách mohou být „v civilu“. Většina odsouzených pracuje jako šičky. Vedení věznice zatím prominentní vězeňkyni k práci nenutí. Šéf ukrajinské vězeňské správy Oleksandr Lisickov ale řekl, že jakmile se Tymošenková uzdraví, zapojení do pracovního procesu ji nepochybně čeká.

Vydáno pod