Keystone XL nebude, zamítl ropovod americký senát

Washington - Americký Senát ve čtvrtek zamítl opatření, které by umožnilo zahájit výstavbu kontroverzního ropovodu Keystone XL mezi USA a Kanadou. Horní komora amerického parlamentu tak podpořila Obamovu administrativu, která stavbu obřího ropovodu v lednu zamítla.

Ropovod chtěla za zhruba sedm miliard dolarů (asi 139 miliard Kč) vybudovat kanadská společnost TransCanada. Vláda ale již loni na podzim oznámila, že o výstavbě ropovodu rozhodne až v roce 2013, tedy po letošních prezidentských volbách.

Projekt výstavby ropovodu podporují opoziční republikáni, podle kterých by vytvořil až 20 000 pracovních příležitostí a přišel by vhod v době, kdy se ceny pohonných hmot v USA pohybují nebývale vysoko. Předložili proto pozměňovací návrh, kterým podle Reuters chtěli zajistit, že Obamova administrativa do procesu schvalování nebude moci zasahovat.

Odpůrci ropovodu Keystone XL
Zdroj: ISIFA/EPA/Michael Reynolds

Návrh ve stočlenném Senátu potřeboval hlas 60 senátorů, ruku jich pro něj zvedlo 56. Projekt Keystone XL v minulosti podporovali i někteří demokratičtí senátoři. Agentura Reuters poznamenala, že Obama některým senátorům zatelefonoval a požádal je, aby hlasovali proti návrhu.

O výstavbě ropovodu, který by měl přivádět ropu ze západní Kanady do Texasu, se ve Spojených státech vedou vleklé spory. Délka ropovodu, který měl vést přes území státu Nebraska, podle návrhu činila přes 2 700 kilometrů. Část zařízení měla vést přes ekologicky citlivou oblast, z které čerpá vodu osm amerických států. To byl i jeden z hlavních důvodů, kvůli němuž Washington loni oznámil, že o výstavbě ropovodu rozhodne příští rok.

Ropovod Keystone
Zdroj: ČT24