Syrští zranění se dočkají obvazů, Asad k nim pustí zdravotníky

Damašek - Syrská vláda prezidenta Bašára Asada umožní Organizaci spojených národů (OSN) dopravit lékařskou pomoc do čtyř oblastí, které před nedávnem prošly těžkými boji. Instituce spjaté s OSN spolu se syrským Červeným půlměsícem mají pomáhat v Homsu, jihosyrském městě Dará, severosyrském Dajr az-Zauru a v okolí Damašku. Informovala o tom šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová. Agentury dnes také přinesly zprávu o dalších útěcích vysoce postavených osobností syrského režimu; do Turecka uprchlo deset armádních důstojníků.

Vedle Fondu pro otázky populace, Světové zdravotnické organizace a zmíněného Červeného půlměsíce mají v lokalitách, jež boje zasáhly, pomáhat také syrští studenti medicíny a pracovníci nevládních organizací. Pomoc je mimořádně potřebná; v nejvíce zničených částech země se kriticky nedostává lékařské pomoci, od sanitek po léky potřebné při léčbě úrazů i chronických chorob.

Armáda prezidenta Bašára Asada současně nadále pokračuje v postupu proti opozici. Podle agentury AFP armáda zahájila ofenzivu v severní provincii Idlib, z níž opoziční zdroje hlásí nejméně 13 z dnešních třiceti obětí. Násilí dnes pokračovalo i v Homsu, kde mají zdravotníci působit. O život zde přišlo šest osob.

Turecko přijalo deset vysoce postavených dezertérů syrské armády

Boje v zemi vyvolávají také vlnu migrace do okolních států; do sousedního Turecka dnes dorazila desítka dezertujících, vysoce postavených činitelů syrské armády. Jsou mezi nimi čtyři generálové, dva plukovníci a také jedna žena v hodnosti poručíka. Zdroj turecké agentury tvrdí, že většina ze skupiny dezertovala v uplynulých 48 hodinách ze severosyrské provincie Idlib, do níž vláda v minulých dnech vyslala posily. „Připojí se k Syrské svobodné armádě,“ sdělil zdroj.

Dosud nejvýše postaveným Syřanem, který přeběhl k opozici, je náměstek ministra ropného průmyslu Abdu Husámaddín. Své rozhodnutí oznámil prostřednictvím videa tento týden.

Do Turecka se za rok protirežimních nepokojů v sousední Sýrii uchýlilo na 12 000 syrských uprchlíků. Většina z běženců je ubytována v táboře v jihoturecké provincii Hatay, kde má také hlavní stan armáda syrských dezertérů. Syrsko-turecké vztahy se od loňska citelně zhoršily. Ankara stojí na straně zemí, které Damašek kritizují za zabíjení civilistů, a připojila se také k protisyrským sankcím.

Násilí, které zmítá Sýrií už rok, si za tu dobu vyžádalo podle opozice na 8 500 obětí na životech. Většinu mrtvých tvoří civilní obyvatelstvo. Dle odhadů OSN uprchlo do zemí sousedících se Sýrií na 25 000 Syřanů a 1,5 milionu civilního obyvatelstva zřejmě potřebuje naléhavě potraviny.

Opozice kritizuje Annana: Vy chcete jen rokovat?

O vyhrocené situaci má v Sýrii v sobotu jednat zvláštní zmocněnec OSN a arabských států Kofi Annan. Prosazuje mírové řešení konfliktu a chce, aby vláda s oponenty začala vyjednávat. Tento týden v Káhiře prohlásil, že nikdo vážně neuvažuje o silovém řešení syrské krize. „Další militarizace situaci jen zhorší,“ řekl.

Pro exilovou opozici, která žádá vyzbrojení svých bojovníků, je to ale vyjednávání nepřijatelné. Její šéf Burhán Ghaljún dnes prohlásil, že Annan Syřany zklamal. „Obávám se, že v případě Annana jde podobně jako u jiných mezinárodních prostředníků vyslaných před ním o to, aby se zbytečným vyjednáváním promarnil další měsíc nebo dva,“ řekl Ghaljún.

S Annanem nesouhlasí ani domácí opozice. Jeden z jejích členů Muhammad Saíd prohlásil, že „Annan zřejmě žije na Měsíci“. „Mezi námi a Bašárem Asadem leží těla 5 000 mučedníků. Nemůžeme se navzájem slyšet, i kdybychom chtěli. O jakém dialogu ti lidé mluví?“ prohlásil.