Obama volal Putinovi, aby mu negratuloval

Washington – Až pátý den od ruských prezidentských voleb telefonoval americký prezident Barack Obama svému nově zvolenému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Oznámila to administrativa Bílého domu, její představitelé si ale podle listu USA Today dávali pozor, aby telefonát neoznačili za gratulaci. Většina světových státníků včetně těch západoevropských Putinovo zvolení komentovala již v pondělí.

Obama Putinovi volal z paluby svého letadla Air Force One při své cestě z Washingtonu do Virginie. Mluvčí Bílého domu Jim Carney nesdělil podrobnosti telefonátu, za gratulaci ho ale neoznačil. Dosud nejvyšším americkým politikem, který zatím komentoval ruské volby, byla ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Označila Putina za „zjevného vítěze“. Tato formulace vyvolala roztrpčení části ruské opozice.

Obamovo otálení s telefonátem staronovému pánovi Kremlu podle komentátorů svědčí o opětovně chladnoucích vztazích mezi Washingtonem a Moskvou. Mluvčí Bílého domu Jim Carney včera v reakci na dotazy, proč Obama Putinovi dosud neblahopřál ke zvolení, řekl, že spolupráce s Ruskem odpovídá zájmům Spojených států a není závislá na osobě kremelského šéfa.

Obama měl moc práce

Podle Carneyho otálení s telefonátem souviselo jen s nabitým pracovním programem. „Nic jiného než přeplněný pracovní program bych v tom neviděl,“ řekl ve čtvrtek Carney. „Naše politika (vůči Rusku) není závislá na osobnostech. Je to politika založená na národních zájmech USA a na oblastech, kde můžeme dosáhnout shody, například ohledně Íránu, obchodu či jiných záležitostí,“ dodal.

Putinovi blahopřáli nejvyšší představitelé řady zemí, včetně Británie, Francie či Izraele již počátkem týdne. Jasné vítězství premiéra a někdejšího prezidenta ve volbách, které doprovázely spory o jejich férovost, nicméně na Západě vyvolalo pochybnosti; ruská opozice i mezinárodní organizace, které na průběh hlasování dohlížely, pak volby přímo kritizovaly.

Vydáno pod