Srbsko podezřívá elitní policisty z účasti na vraždě premiéra

Bělehrad - Srbská prokuratura pro boj proti organizovanému zločinu dnes obžalovala osm bývalých příslušníků zvláštní policejní jednotky Červené barety. Obžaloba se týká protestu, který tato jednotka uspořádala v listopadu roku 2001 v Bělehradu na nejdůležitějším mostě přes řeku Sávu, čímž zablokovala dopravu. Řetězec následných událostí měl vést až k atentátu na předsedu vlády Zorana Djindjiče. Vyšetřovatelé doufají, že proces pomůže odhalit pozadí smrtícího útoku. Dosud se totiž neví, kdo konkrétně si vraždu objednal.

Podle rádia B-92 je prokuratura přesvědčena o tom, že demonstrace Červených baretů na mostě přes Sávu, na jejíž přípravě se podíleli i šéfové mafie z bělehradské čtvrti Zemun, byla úvodem k sérii událostí, které v březnu roku 2003 vyústily ve smrtící atentát na prodemokratického srbského premiéra Zorana Djindjiče.

Protest tehdy totiž skončil po hodiny trvajícím vyjednávání s předsedou vlády Djindjičem, kde se Červeným baretům tehdy podařilo prosadit požadavek na změny ve vedení tajné služby, do jejího čela se dostali lidé, kteří měli podporu této zvláštní policejní jednotky. To údajně usnadnilo přípravu atentátu na předsedu vlády.

Atentát na Djindjiče v březnu 2003 byl první vraždou úřadujícího premiéra v Evropě od dob vražedného útoku na předsedu švédské vlády Olofa Palmeho v roce 1986. V procesu s Djindjičovými vrahy bylo odsouzeno k mnohaletým trestům odnětí svobody několik lidí, řada z nich patřila k zemunskému gangu. 

Dnešní obžaloba se týká například bývalého velitele Červených baretů Milorada Ulemka zvaného Legija, který nese hlavní odpovědnost za Djindjičovu smrt, nebo jeho zástupce Zvezdana Jovanoviče zvaného Zveki.

Jednotka Červené barety byla po atentátu na Djindjiče rozpuštěna. Vrahy premiéra soudy poslaly na mnoho let do vězení. Kdo si jeho smrt objednal, zůstává ale do dneška nejasné. Vyšetřovatelé doufají, že k vysvětlení pozadí této události by mohl přispět i proces proti osmi členům Červených baretů, který je nyní čeká.

Vydáno pod