Keňská vláda propustila 25 000 sester – stávkovaly, a nepřišly do práce

Nairobi - Keňská vláda propustila přibližně 25 000 zdravotních sester, za to, že minulý týden nepřišly kvůli stávce zdravotníků do práce. Protestu se minulý čtvrtek týden účastnilo 40 000 zaměstnanců keňského zdravotnictví, vedle sestřiček šlo zejména o laboranty. Stávkou si chtěli vymoct lepší pracovní podmínky a vyšší platy, které jim kabinet slíbil v loňském roce.

Mluvčí vlády této východoafrické země Alfred Mutua vyzval všechny kvalifikované zdravotníky, kteří jsou bez práce nebo v důchodu, aby se v pátek přišli do státních nemocnic ucházet o práci. Podle Mutuy je od pracovníků ve zdravotnictví je neetické utéct od svých povinností. Vláda se prý uchýlila k tak tvrdému kroku proto, aby zabránila dalšímu strádání nevinných Keňanů.

Odbory krok vlády odmítly jako vyjednávací manévr. „Je to jako hra kočky s myší, nemůžete vyhodit tak velký počet zdravotního personálu. Je to manévr, jak nás donutit rychle se vrátit do práce, naše stávka ale bude pokračovat, dokud naše požadavky nebudou splněny,“ řekl podle zpravodajského serveru BBC Alex Orina z Keňské společnosti pracovníků ve zdravotnictví.

Margaret Mumoová:

„Bojujeme za naše příspěvky, povýšení, změnu postavení. Některé z nás dosáhly stupně vzdělání a od té doby, co jsme dokončily naše školy, se nic nestalo.“

Zdravotní sestry a další pracovníci prý vstoupili do stávky, protože jsou přetěžováni, a kvůli tomu, že ve zdravotnických zařízeních chybí vybavení a materiál. Někde prý sestry asistují u porodů bez chirurgických rukavic a vystavují tak matku i novorozeně nebezpečí infekce. „Pacienty nezanedbáváme. Potřebujeme vyřešit naše problémy. Až k tomu dojde, vrátíme se do práce a postaráme se o ně,“ řekla zdravotní sestra Margret Mumoová.

Mezinárodní organizace kritizují keňskou vládu, že na lékařskou péči nedává dost peněz. Lékaři ze státních nemocnic stávkovali za vyšší platy už loni.

25 tisíc zdravotních sester v Keni přišlo o práci (zdroj: ČT24)