Policie v Bratislavě zakročila proti protestům obušky a slzným plynem

Bratislava - Slováci dnes znovu vyšli do ulic na protest proti korupci v politice. Večerní pochod demonstrantů ulicemi slovenské metropole skončil potyčkou s policií, která zakročila obušky a slzným plynem. Celkově ale demonstrace v Bratislavě ani v dalších městech poslední den před předčasnými parlamentními volbami davy lidí nepřitáhly.

Večer se demonstranti vydali na pochod k sídlu parlamentu, kde se střetli s těžkooděnci. Protestující začali házet vejce, dělbuchy a dlažební kostky na policisty, kteří odpověděli obušky a slzným plynem. Demonstranty rozehnali a několik z nich, včetně jedné z organizátorek protestů, zadrželi. Na místo dorazili zdravotníci, kteří ošetřili lehce raněné. K potyčkám mezi policisty a demonstranty došlo u budovy parlamentu při podobném pochodu už začátkem února.

Poukázat na rozsah korupce a nemorálnost voleb

Série protestních mítinků začala po zveřejnění spisu s názvem Gorila, pocházejícího údajně z dílny tajné služby, který poukázal na obří korupci politiků a úředníků v letech 2005 a 2006. Úplatkářská aféra se dostala do popředí předvolební kampaně, účast na demonstracích ale postupně slábla. Tým pořadatelů protestů však zasáhly vnitřní spory, které vyvrcholily odchodem části organizátorů.

Policejní zásah v Bratislavě
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

„Náš cíl je stejný jako dosud, to znamená poukázat na rozsah korupce, nemorálnost voleb a povzbudit občany, aby se více začali zajímat o sebe,“ řekl jeden z organizátorů bratislavského protestu. Shromáždění v širším centru slovenské metropole přišlo odpoledne podpořit odhadem více než tisíc lidí. Organizátoři nechali na tribuně prostor i některým politikům, shromáždění lidé je ale vypískali.

Protesty mají pokračovat i po volbách

Demonstrace byly svolány i do dalších měst, kde účast stejně jako v minulosti výrazně zaostávala za bratislavským protestem. Organizátoři shromáždění a pochodů ulicemi měst hodlají v protestech pokračovat i po volbách. Od politiků požadují důkladné vyšetření korupční aféry, zrušení trestněprávní imunity poslanců, změny ve volebním systému a zmírnění podmínek pro platnost referenda. Dříve prosazovali odložení sobotních voleb na podzim, aby strany dostaly prostor pro stažení těch kandidátů, kteří se v minulosti údajně zapletli do korupce.

Hackerská skupina Anonymous, která demonstranty v minulosti podporovala útoky na vybrané webové stránky, oznámila podobnou akci proti webům čtyř politických stran i na dnešek. Zdůvodnila ji tím, že chce zabránit propagaci politiků krátce před volbami. Internetové stránky politických seskupení během dne ale fungovaly bez výraznějších omezení.

Nepokoje v ulicích Bratislavy (zdroj: ČT24)